Zupa ze śledziem i ziemniakami na śmietanie
6 porcje
40 min
Łatwe
3.63 (Ilość ocen: 8)
Zupa śledziowa z ziemniakami jest dobra zarówno na ciepło, jak i na zimno. Jakie jeszcze składniki wybrać, by była naprawdę pyszna? Wypróbuj nasz przepis na zupę śledziową.
Składniki
500 g śledzie
3 szt. cebula
1,5 l woda
6 łyżka ocet
1 łyżka cukier
3 szt. liście laurowe
3 szt. ziele angielskie
2 szczypta kolorowy pieprz ziarnisty
400 ml śmietana
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
336.5 kcal
Tłuszcz
25.1 g
Węglowodany
8.2 g
Błonnik
19 g
Białko
1.2 g
Sól
0.3 g
Zupa ze śledziem i ziemniakami na śmietanie
Zupa ze śledziem i ziemniakami na śmietanie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ugotuj wodę z octem, liściem laurowym, pieprzem i zielem angielskim. W momencie, gdy woda będzie wrzeć, dodaj pokojoną w talarki cebulę, a następnie cukier. W sumie gotuj wywar przez 20 minut.
Sprawdź >> Płyty grzewcze Bosch
Filety śledziowe opłucz i pokrój w kostkę. Równolegle ugotuj ziemniaki w mundurkach. Do zimnego wywaru dodaj śledzie i śmietanę - dokładnie wymieszaj. Ugotowane ziemniaki obierz.
Podawaj na zimno z pokrojonymi w kostkę ziamniakami.
Komentarze