Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą
4 porcje
Średnie
Pyszny krem z kukurydzy z nutą oregano i kawałkami brązowej soczewicy. Niezwykłe pożywna i smaczna.
Składniki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka pieprz czarny
2 łyżka oliwa z oliwek
1 szt. marchew
100 g soczewica brązowa
1 szt. cebula szalotka
4 szt. świeża kukurydza
1 l bulion warzywny
Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą
Zupa ze świeżej kukurydzy z soczewicą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kukurydze obieramy, ścinamy nożem ziarna, płuczemy i dodajemy do bulionu. Marchewkę i szalotkę obieramy, kroimy na małe kawałki. Soczewicę płuczemy kilka razy pod zimną wodą, dodajemy do bulionu razem z marchewką, cebulą i gotujemy 40 minut. Łyżką cedzakową wyławiamy kawałki kukurydzy i soczewicy - około 3 łyżek - i odkładamy talerz. Zupę blendujemy na gładki krem, doprawiamy pieprzem i oregano. Na patelni rozgrzewamy oliwę, podsmażamy na złoto odłożoną kukurydzę z soczewicą. Zupę krem podajemy na gorąco z porcją podsmażonych kawałków soczewicy i kukurydzy.
Komentarze