Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowa ogórkowa - przygotowana ze świeżych ogórków. Przygotowana na esencjonalnym warzywnym wywarze, zabielona śmietaną ze sporą ilością koperku.

Składniki

2 l wywar warzywny
6 szt. ogórki gruntowe
0,5 łyżeczka masło
0,5 szt. marchew
1 szt. pęczek kopru
1 garść sól, pieprz
4-5 łyżka śmietana 30%
1-2 łyżka oliwa

Opis wykonania

Wyszorowane ogórki pokroić w kostkę (gdy są duże) lub w półplasterki, obraną i umytą marchew pokroić w kostkę. Zagotować bulion warzywny. W osobnym naczyniu podsmażyć na maśle ogórki i marchewkę, często mieszając. W tym czasie posiekać koperek. Dodać go do podsmażonych ogórków i marchewki, doprawić solą i pieprzem, zamieszać. Dodać do wywaru. Pogotować około 10 minut, po tym czasie dodać śmietankę. Doprawić wedle uznania. Przed podaniem skropić kilkoma kroplami oliwy lub/i sokiem z cytryny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Uwielbiam ogórkową. Ciekawi mnie smak świeżych ogórków w tej zupie