


Brakuje Wam pomysłów na wykorzystanie ogórków? Spróbujcie orzeźwiającej zupy-kremu!
Do garnka wlej olej i wsyp posiekany czosnek i pokrojoną w drobną kostkę cebulkę. Zeszklij cebulkę na delikatnym ogniu. W międzyczasie umyj ogórki.
Tip: ogórki rosną w glebie, więc przed dodaniem do zupy, trzeba je dokładnie umyć. Wstaw je do zimnej wody, odstaw na 10 minut, delikatnie wyczyść szczoteczką i ponownie opłucz.
Do garnka wlej bulion drobiowy. Umyte ogórki zmiel zblenduj, dodaj do garnka i gotuj przez około 10 minut, aż puszczą wodę i zmiękną.
Następnie dodaj słodką śmietankę, masło, serek topiony i dopraw całość posiekaną miętą, solą i pieprzem . Poczekaj aż serek się rozpuści i wszystkie składniki się połączą. Po około 5 minutach zupa jest już gotowa. Na koniec dodaj posiekany koperek.
Jeśli chcesz, by zupa nabrała bardziej orzeźwiającego smaku, na koniec dodaj kilka kropel soku z cytryny.