Zupa ziemniaczana z kurkami, wędzonym węgorzem i kwiatami rukwii wodnej
4 porcje
Średnie
Zupa ze smakami lata. Młode ziemniaki, kurki i wędzony węgorz przybrane kwiatami rukwii wodnej...
Składniki
5 szt. młode ziemniaki
1 szt. cebula czosnkowa
2 łyżka masło klarowane
500 ml bulion warzywny
200 g wędzony węgorz
1 łyżeczka sól
1/2 łyżeczka pieprz
5 - 6 szt. kwiaty rukwii wodnej
Zupa ziemniaczana z kurkami, wędzonym węgorzem i kwiatami rukwii wodnej
Zupa ziemniaczana z kurkami, wędzonym węgorzem i kwiatami rukwii wodnej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy na kawałki. Do garnka wkładamy łyżkę masła i rozpuszczamy je na średnim ogniu. Dodajemy ziemniaki z cebulą i szklimy przez 5 minut. Zalewamy bulionem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie.
Kurki czyścimy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, zwiększamy grzanie i smażymy kurki ze wszystkich stron potrząsając patelnią. Zestawiamy z ognia. Węgorza obieramy ze skóry, wyjmujemy ze środka kręgosłup i kroimy na cztery kawałki.
Zupę miksujemy, doprawiamy solą, pieprzem i krótko podgrzewamy, jeżeli wystygła. Rozlewamy ją do dwóch naczyń, wkładamy do każdego po dwa kawałki węgorza, po połowie kurek i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Dekorujemy kwiatami rukwi wodnej. Podajemy.
Komentarze