Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

80 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na żurek z ziemniakami może wydawać się skomplikowany, ale poradzi sobie z nim każdy. Ta tradycyjna zupa choć kojarzy się głównie z Wielkanocą, świetnie sprawdzi się jako obiad przez cały rok. Przygotuj z nami pyszny żurek z ziemniakami.

Składniki

1/2 litra zakwasu
1 kość wędzona
0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
300 g boczku
1 cebula
500 g ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
majeranek, sól, pieprz, magi do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
337.1 kcal
Tłuszcz
21.41 g
Węglowodany
20.13 g
Błonnik
14.56 g
Białko
1.35 g
Sól
2.54 g

Opis wykonania

Nalej 3 l wody do garnka, wrzuć kość oraz liście laurowe i ziele angielskie - gotuj na płycie grzewczej.

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wywaru, wraz z wcześniej podsmażoną kiełbasą, boczkiem i cebulką. Dodaj również rozgnięcione dłonią ząbki czosnku.

Po zagotowaniu wywaru dodaj zakwas. Dopraw do smaku pozostałami przyprawami i gotuj na małej mocy przez 10 minut. 

Podawaj z chlebem lub w chlebie.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Świetny przepis! Bardzo często gotuję.
Małgorzata
Nie jest to szczególnie fotogeniczne danie ale w takie zimne dni jak dzisiaj, żurek z ziemniakami i kiełbasą jest super rozgrzewający