Żurek z ziemniakami
9 porcje
80 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 4)
Przepis na żurek z ziemniakami może wydawać się skomplikowany, ale poradzi sobie z nim każdy. Ta tradycyjna zupa choć kojarzy się głównie z Wielkanocą, świetnie sprawdzi się jako obiad przez cały rok. Przygotuj z nami pyszny żurek z ziemniakami.
Składniki
1/2 litra zakwasu
1 kość wędzona
0,5 kg kiełbasy zwyczajnej
300 g boczku
1 cebula
500 g ziemniaków
3-4 ząbki czosnku
2-3 liście laurowe
2-3 ziela angielskie
majeranek, sól, pieprz, magi do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
337.1 kcal
Tłuszcz
21.41 g
Węglowodany
20.13 g
Błonnik
14.56 g
Białko
1.35 g
Sól
2.54 g
Żurek z ziemniakami
Żurek z ziemniakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Nalej 3 l wody do garnka, wrzuć kość oraz liście laurowe i ziele angielskie - gotuj na płycie grzewczej.
Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, dodaj do wywaru, wraz z wcześniej podsmażoną kiełbasą, boczkiem i cebulką. Dodaj również rozgnięcione dłonią ząbki czosnku.
Po zagotowaniu wywaru dodaj zakwas. Dopraw do smaku pozostałami przyprawami i gotuj na małej mocy przez 10 minut.
Podawaj z chlebem lub w chlebie.
Komentarze