Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Żurek wigilijny z grzybami

Żurek wigilijny z grzybami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczny i wyrazisty w smaku przepis na żurek wigilijny z grzybami. Świąteczny żurek możesz podać zarówno na Wigilii, jak i podczas rodzinnego obiadu w pierwszy dzień Świąt. Żurek z grzybami będzie miał intensywniejszy aromat, który wypełni cały dom.

Składniki

100 g suszonych grzybów
1 litr zakwasu na żurek
1 litr wody
2 marchewki
1 pietruszka
½ selera
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Majeranek, pieprz i sól do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
104.9 kcal
Tłuszcz
1 g
Węglowodany
16.5 g
Błonnik
1 g
Białko
5.6 g
Sól
2.2 g

Opis wykonania

Grzyby w razie potrzeby oczyść wilgotną ściereczką, a następnie umieść w garnku i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc.

Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Do garnka dodaj marchewki, pietruszkę, selera, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar gotuj na małym ogniu i pod przykryciem.

Porada

Aby uniknąć szukania ziela lub fragmentów liści laurowych w żurku umieść je w zaparzaczu. Włożone w tej formie do garnka oddadzą swój aromat, a następnie bez problemu usuniesz je z wywaru po zakończeniu gotowania.



Bosh Logo
Bosh

Gdy grzyby będą miękkie z wywaru usuń włoszczyznę oraz ziele i liście. Następnie do garnka wlej zakwas, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut, by całość doprowadzić do wrzenia. Pod koniec gotowania dopraw żurek do smaku.

Żurek podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ziemniaka lub jajka.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo smaczna i szybka zupa nie koniecznie trzeba jeść na święta :)