


Aromatyczny i wyrazisty w smaku przepis na żurek wigilijny z grzybami. Świąteczny żurek możesz podać zarówno na Wigilii, jak i podczas rodzinnego obiadu w pierwszy dzień Świąt. Żurek z grzybami będzie miał intensywniejszy aromat, który wypełni cały dom.
Grzyby w razie potrzeby oczyść wilgotną ściereczką, a następnie umieść w garnku i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc.
Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Do garnka dodaj marchewki, pietruszkę, selera, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar gotuj na małym ogniu i pod przykryciem.
Gdy grzyby będą miękkie z wywaru usuń włoszczyznę oraz ziele i liście. Następnie do garnka wlej zakwas, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut, by całość doprowadzić do wrzenia. Pod koniec gotowania dopraw żurek do smaku.
Żurek podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ziemniaka lub jajka.