Żurek wigilijny z grzybami
8 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Żurek wigilijny z grzybami
Żurek wigilijny z grzybami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Grzyby w razie potrzeby oczyść wilgotną ściereczką, a następnie umieść w garnku i zalej zimną wodą. Odstaw na całą noc.
Namoczone grzyby pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w wodzie, w której się moczyły. Do garnka dodaj marchewki, pietruszkę, selera, liście laurowe oraz ziele angielskie. Wywar gotuj na małym ogniu i pod przykryciem.
Porada
Kapelusze mają więcej smaku i aromatu niż trzonki, dlatego jeśli zależy Ci na mocnym akcencie grzybów w świątecznym żurku, wywar przygotuj wyłącznie na bazie kapeluszy.
Gdy grzyby będą miękkie z wywaru usuń włoszczyznę oraz ziele i liście. Następnie do garnka wlej zakwas, wymieszaj i gotuj na małym ogniu kilka minut, by całość doprowadzić do wrzenia. Pod koniec gotowania dopraw żurek do smaku.
Żurek podawaj na ciepło z dodatkiem ugotowanego ziemniaka lub jajka.
Komentarze