Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

720 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Żytni, razowy chleb z pestkami słonecznika. Wilgotny, może nawet trochę gliniasty. Sycący i długo świeży, z pysznie chrupiąca skórką :)

Składniki

2 łyżka aktywny zakwas żytni
150 g woda
150 g mąka żytnia typ 720
250 g mąka żytnia typ 720
120 g mąka żytnia typ 2000
1,5 łyżeczka sól
6 g świeże drożdże
200 g ciepła woda
2 łyżka pestki słoencznika

Opis wykonania

Składniki zaczynu (zakwas, i po 150 g mąki żytniej i wody) mieszamy i zostawiamy na 10 godzin w ciepłym miejscu. Następnego dnia wszystkie składniki oprócz ziaren łączymy za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy słonecznik. Przekładamy ciasto do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 2-6 godzin. Chleb musi podwoić swoja objętość. Wstawiamy chleb do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. 230 st C. Po 30 minutach zmniejszamy ją do 200 st i pieczemy jeszcze ok 20-30 minut ale już bez pokrywki. Jeśli chleb za bardzo rumieni się z wierzchu przykrywamy go folią aluminiową. Gotowy chleb ma chrupiącą skórkę i gdy popukamy wydaje głuchy dźwięk. Studzimy go na kratce.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych