Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Żytni chleb razowy na zakwasie

Opis wykonania

Żytni, razowy chleb z pestkami słonecznika. Wilgotny, może nawet trochę gliniasty. Sycący i długo świeży, z pysznie chrupiąca skórką :)

Składniki zaczynu (zakwas, i po 150 g mąki żytniej i wody) mieszamy i zostawiamy na 10 godzin w ciepłym miejscu. Następnego dnia wszystkie składniki oprócz ziaren łączymy za pomocą łyżki. Na końcu dodajemy słonecznik. Przekładamy ciasto do żeliwnego garnka wyłożonego papierem do pieczenia. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy do wyrastania w ciepłe miejsce na 2-6 godzin. Chleb musi podwoić swoja objętość. Wstawiamy chleb do zimnego piekarnika, nastawiamy temp. 230 st C. Po 30 minutach zmniejszamy ją do 200 st i pieczemy jeszcze ok 20-30 minut ale już bez pokrywki. Jeśli chleb za bardzo rumieni się z wierzchu przykrywamy go folią aluminiową. Gotowy chleb ma chrupiącą skórkę i gdy popukamy wydaje głuchy dźwięk. Studzimy go na kratce.