Zupa kurkowa z pulpetami z sarny
4 porcje
60 min
Średnie
Masz ochotę na kuchnię myśliwską?
Składniki
3 l esencjonalnego bulionu warzywnego
3 łyżki masła
1 por
6 szparagów
1 kg kurek
4 łyżki posiekanej szałwii
Pęczek koperku
3 liście laurowe
2 szklanki białego wytrwanego wina
3 suche kromki pieczywa na zakwasie
300 ml śmietany 30%
500 g mielonego mięsa z sarny
2 jajka
Kromka chałki
1/4 szklanki mleka
1 łyżka posiekanego tymianku
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
Zupa kurkowa z pulpetami z sarny
Zupa kurkowa z pulpetami z sarny
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zupa kurkowa ze szparagami i pulpecinkami z sarny na pewno przypadnie Ci do gustu.
Opis przygotowania:
- Szparagi pokrój pod skosem na cienkie plastry.
- Pora posiekaj w talarki.
- W garnku rozpuść masło i podsmaż na nim kurki, szparagi i pora.
- Gdy się przyrumienią dodaj szałwię i zalej winem.
- Przez chwilę redukuj wino, a następnie dodaj bulion. Do całości dorzuć liście laurowe, kromki pieczywa i gotuj około 10 min. Zmniejsz ogień i dodaj śmietanę.
- Wszystkie składniki pulpetów wymieszaj z chałką namoczoną w mleku. Formuj małe pulpeciki i gotuj w zupie około 5-10 min w zależności od wielkości. Podaną zupę posyp z wierzchu koperkiem.
Komentarze