Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Chleb na zakwasie ze stewią

Chleb na zakwasie ze stewią
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dużo miłości, szczypta pracy i zaangażowania i trochę czasu na cały tydzień smacznego śniadania. Chleb na zakwasie wypełni dom wspaniałym zapachem i wystarczy dla naprawdę licznej rodziny. W dodatku jest domowy i zdrowy!

Składniki

400 g mąka żytnia razowa
100 g mąka z ciecierzycy
200 g mąka orkiszowa
1 szczypta sól
1 łyżeczka stewia
1 szklanka zdrowe dodatki (np. ziarna lnu, peski słonecznika, płatki żytnie, płatki jaglane)
3 łyżka zakwas żytni
1 łyżeczka oliwa z oliwek

Opis wykonania

W misce wymieszaj drewnianą łyżką wszystkie mąki z solą, stewią, wodą i zakwasem do połączenia składników w jednolitą masę. W tym miejscu polecam pobrać zakwas na kolejny chleb, jeżeli masz taki w planach. Następnie dodaj łyżkę zdrowych dodatków. Ja dodaję to co mam pod ręką, np. słonecznik czy płatki. Wymieszaj wszystko do uzyskania jednolitej masy. W zależności od rodzaju dodatków możesz potrzebować więcej wody, żeby wszystko się zmieszało. Ciasto przełóż do formy, najlepiej wyłożonej papierem do pieczenia. Górę chleba posmaruj oliwą z oliwek i wysyp płatki żytnie lub inne. Zawiń formę w formę spożywczą i odstaw na minimum 8 godzin w ciepłe miejsce, np. na kaloryfer. Następnie rozgrzej piekarnik na ok. 210 stopni z opcją "góra dół", wstaw formę i piecz ok. 70 minut. Wystudź na kratce i jedz! Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych