Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Chłodniki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Chłodniki to doskonały pomysł na zastąpienie gorącej zupy latem. Są lekkie w smaku i przyjemnie orzeźwiające. W większości do ich przygotowania wykorzystuje się nowalijki oraz sezonowe warzywa. Chłodniki doskonale sprawdzą się w ciepłe, a nawet upalne dni. Najlepiej podać je jako lekki lunch, gdy temperatura na zewnątrz cały czas wzrasta. Uczucie chłodzenia będzie wtedy intensywniejsze.

Jak zrobić chłodnik?

Przepis na chłodnik jest bardzo prosty i szybki. Najczęściej bazą chłodnika są produkty mleczne, jak jogurt naturalny lub grecki, kefir oraz zsiadłe mleko. Następnie przygotowane składniki na chłodnik miksuje się blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowy chłodnik jest gęsty - podobnie jak zupa krem.

W przypadku niektórych chłodników dodaje się bulion oraz gotuje część składników przed zmiksowaniem. Dotyczy to np. chłodnika litewskiego. Chłodniki warzywne podaje się najczęściej z dodatkiem świeżego koperku i/lub jajka. Można pokusić się również o dodatek makaronu, grzanek lub ryżu. Intrygującym uzupełnieniem dania będą ekspandowane zboża, takie jak pszenica, proso czy amarantus.

Chłodniki głównie przygotowuje się na bazie warzyw takich jak botwinka, ogórek, rzodkiewka, kalafior, pomidor, papryka. Najpopularniejszymi zupami na zimno są chłodnik ogórkowy oraz chłodnik z botwinki. Nie musza jednak bazować na jednym konkretnym warzywie - można je ze sobą łączyć w zależności od preferencji smakowych. Ciekawą i dość nietypową wersją chłodnika są przepisy łączące w sobie owoce i warzywa (np. chłodnik ogórkowo-melonowy, selerowo-jabłkowy czy pomidorowo-truskawkowy) lub na bazie samych owoców, jak chłodnik z truskawek, czereśni lub śliwek.