Fast food
Fast food to połączenie angielskich słów, oznaczających tyle co szybka żywność. Jest to pomysł kuchni amerykańskiej, której celem było tworzenie pożywienia w szybki sposób, tanio i od ręki. Bary szybkiej obsługi, które serwują produkty fast food, zyskały ogromną popularność na całym świecie. Historia fast food jest bardzo rozbudowana i zależna od przepisu na dany typ szybkiej żywności. Ich popularność rozrosła się w momencie, kiedy powstały szybkie jadłodajnie.
Dania typu fast food
Typowy fast food charakteryzuje wysoka kaloryczność. Duża ilość tłuszczów i węglowodanów oraz mała ilość wartości odżywczych – witamin, minerałów i błonnika – to główne cechy fast foodów. Brak pożytecznych składników, które wpływają w znaczący sposób na zdrowie ludzkie, przyczyniło się do rozwoju otyłości, nowotworów, miażdżycy, chorób serca i wątroby. Do tej pory fast food i zdrowie całkowicie się wykluczały. Obecnie restauracje, wychodząc naprzeciw zdrowym trendom żywieniowym, wprowadzają więcej zdrowych produktów i składników wchodzących w skład serwowanych potraw.
Do dań fast food zaliczają się:
- hamburgery,
- hot dogi,
- frytki,
- tortille
- kebaby,
- gyros,
- tacos,
- zapiekanki,
- pity,
- kurczaki w panierce (nuggetsy).
Domowy fast food
Domowy fast food jest zdecydowanie zdrowszy niż dania produkowane na skalę masową. To od składników, jakie dodamy do potrawy będą zależeć wartości odżywcze i zdrowotne domowego fast-foodu. Burgery domowe z własnymi kotletami w bułce i świeżymi warzywami jak pomidor, cebula, ogórek kiszony, a także burgery pieczone z kaszy jaglanej i buraków, tortilla własnego przepisu z gyrosem, hamburgery drobiowe z serem lub hot dog z parówką w domowej bułce są zdecydowanie smaczniejsze niż gotowe produkty. Posiadają także sprawdzone i samodzielnie wybrane składniki, dostosowane do przepisów tradycyjnych, wegetariańskich czy różnego rodzaju nietolerancji pokarmowych.