Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami (bez pieczenia)

Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami (bez pieczenia)
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, zdrowe, czekoladowo-bakaliowe babeczki bez pieczenia! Idealny dodatek do małej czarnej, fajna alternatywa na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

10 szt. daktyle
1 szklanka orzechy włoskie
1/2 szklanka płatki owsiane
2 łyżka kakao
1 łyżka miód
2 łyżka nasiona chia lub zmielone siemię lniane
400 ml mleczko kokosowe
6 łyżka kasza jaglana
1 łyżka ksylitol
1 garść maliny
1 garść jeżyny
2 szt. figi
1/2 garść płatki kokosowe

Opis wykonania

Daktyle zalewamy 200 ml ciepłej wody i odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Daktyle wraz z wodą umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy orzechy, płatki owsiane, kakao, miód i chia/siemię lniane i ponownie miksujemy. Powinna nam powstać gęsta i kleista masa.

Foremki na babeczki wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Przygotowaną masą wyklejamy foremki. Wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy krem. Puszkę mleczka kokosowego podgrzewamy w rondelku. Kaszę jaglaną mielimy na mąkę (np. w młynku do kawy). Do mleczka dodajemy zmieloną kaszę oraz ksylitol. Energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników (najlepiej zrobić to trzepaczką), krem zacznie szybko gęstnieć. Rondelek pozostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, co chwilę mieszamy. Krem studzimy.

Wyjmujemy foremki z lodówki. Tartaletki wykładamy na talerz/półmisek, wypełniamy przygotowanym kremem i dekorujemy owocami oraz płatkami kokosa. Babeczki są gotowe do jedzenia. Najlepiej jednak smakują ponownie schłodzone 2-3 godziny.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych