Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami (bez pieczenia)
6 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami (bez pieczenia)
Czekoladowe babeczki z kremem jaglanym i owocami (bez pieczenia)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle zalewamy 200 ml ciepłej wody i odstawiamy na 20 minut do namoczenia. Daktyle wraz z wodą umieszczamy w malakserze i miksujemy na gładką pastę. Dodajemy orzechy, płatki owsiane, kakao, miód i chia/siemię lniane i ponownie miksujemy. Powinna nam powstać gęsta i kleista masa.
Foremki na babeczki wykładamy przezroczystą folią spożywczą. Przygotowaną masą wyklejamy foremki. Wkładamy na noc do lodówki. Przygotowujemy krem. Puszkę mleczka kokosowego podgrzewamy w rondelku. Kaszę jaglaną mielimy na mąkę (np. w młynku do kawy). Do mleczka dodajemy zmieloną kaszę oraz ksylitol. Energicznie mieszamy do momentu dokładnego połączenia się składników (najlepiej zrobić to trzepaczką), krem zacznie szybko gęstnieć. Rondelek pozostawiamy na małym ogniu jeszcze przez 3-4 minuty, co chwilę mieszamy. Krem studzimy.
Wyjmujemy foremki z lodówki. Tartaletki wykładamy na talerz/półmisek, wypełniamy przygotowanym kremem i dekorujemy owocami oraz płatkami kokosa. Babeczki są gotowe do jedzenia. Najlepiej jednak smakują ponownie schłodzone 2-3 godziny.
Komentarze