Chleb żytni razowy z figami i orzechami
4 porcje
Średnie
Chleb z mąki żytniej z dodatkiem orzechów i fig.
Składniki
Zaczyn:
150 g mąki
240 ml wody
1 szklanka zakwasu aktywnego
Na chleb:
500 g mąki żytniej razowej
340 g mąki żytniej jasnej (typ 720)
480 ml wody
50 g fig
50 g orzechów włoskich
Szczypta soli
Chleb żytni razowy z figami i orzechami
Chleb żytni razowy z figami i orzechami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
- Składniki na zaczyn dobrze ze sobą wymieszaj i zostaw na 12-18 h .
- Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego przesiane obie maki i wodę, mieszaj przez 10 min drewnianą łyżką.
- Następnie dodaj sól, figi i orzechy.
- Ugniataj rekami przez 5 min.
- Odstaw na godzinę.
- Po godzinie uformuj bochenki, następnie odstaw je na papier do pieczenia na 6-15 h.
- Piecz 15 min. w temp. 250°C i 20 min w temp 200°C. Ostudź.
Komentarze