Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Chleb żytni razowy z figami i orzechami

Chleb żytni razowy z figami i orzechami
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chleb z mąki żytniej z dodatkiem orzechów i fig.

Składniki

Zaczyn:
150 g mąki
240 ml wody
1 szklanka zakwasu aktywnego
Na chleb:
500 g mąki żytniej razowej
340 g mąki żytniej jasnej (typ 720)
480 ml wody
50 g fig
50 g orzechów włoskich
Szczypta soli

Opis wykonania

  1. Składniki na zaczyn dobrze ze sobą wymieszaj i zostaw na 12-18 h .
  2. Kiedy zaczyn wyrośnie, dodaj do niego przesiane obie maki i wodę, mieszaj przez 10 min drewnianą łyżką.
  3. Następnie dodaj sól, figi i orzechy.
  4. Ugniataj rekami przez 5 min.
  5. Odstaw na godzinę.
  6. Po godzinie uformuj bochenki, następnie odstaw je na papier do pieczenia na 6-15 h.
  7. Piecz 15 min. w temp. 250°C i 20 min w temp 200°C. Ostudź.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych