Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zapiekanki z kozim serem, burakami, karmelizowaną cebulką i papryką. Podawane z figami, posypką z orzechów włoskich oraz polane miodem.

Składniki

2 szt. bagietka pełnoziarnista
1 szt. czerwona cebula
1 szt. czerwona papryka słodka
1 łyżka oliwa z oliwek
1 szczypta sól
1 szt. ugotowany burak
150 g ser kozi
2 łyżka miód kwiatowy
2 szt. świeże figi
1 garść orzechy włoskie

Opis wykonania

Cebulkę pokrój w piórka, a paprykę w cienkie paski. Dodaj szczyptę soli. Podsmaż warzywa na wolnym ogniu. Wlej na patelnie odrobinę wody i poczekaj aż woda odparuje, a warzywa będą miękkie. Przekrój bagietki w poprzek, a buraki, ser kozi i obrane figi w cienkie plastry. Posiekaj orzechy. Na bagietkę nakładamy skarmelizowaną cebulę z papryką, następnie na przemian ser kozi i buraka. Wkładamy bagietki do piekarnika nagrzanego do 180 na ok 10 min. Na podgrzane zapiekanki nakładamy plasterki fig, posypujemy orzechami i polewamy miodem. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Emilia
Moja wariacja na bazie tego przepisu 👌
Radosław
Polecam z zielonym pesto :)
Radosław
Do zapiekanki sprawdzi się każde pieczywo. Ja wykorzystałem ciemny chleb