Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gruszki

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Właściwości gruszki

Te popularne w naszym kraju owoce pojawiają się jesienią. Są lubiane za słodki i lekko kwaśny smak miąższu. 100 g gruszek to około 58 kcal. W zależności od odmiany i słodyczy miąższu kaloryczność poszczególnych owoców może się między sobą różnić. Miąższ gruszek jest cennym źródłem antyoksydantów, błonnika oraz jodu.

Gruszki na wytrawnie

Przepisów z gruszkami jest wiele. Słodki smak miąższu chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania owsianek, koktajli, deserów czy przetworów. Jednak gruszki z powodzeniem można podać także w wytrawnej wersji. Doskonale komponują się one z serami oraz mięsem. Klasycznym połączeniem, które pozytywnie zaskakuje swoim smakiem jest sałatka z szynką dojrzewającą (np. parmeńską) i gruszką. Miłośnicy koziego sera mogą połączyć go ze słodką gruszką na kanapkach, w sałatce czy zmiksować na farsz do pierogów. Kozi ser można zamienić na gorgonzolę. Obranymi i pokrojonymi owocami oraz gałązkami rozmarynu można nadziewać drób przeznaczony do pieczenia. Po upieczeniu zarówno owoce, jak i mięso mają wyrazisty i przyjemny aromat. Gruszki można wykorzystać do  przygotowania sosu oraz musztardy, które doskonale będą współgrały z drobiem oraz wieprzowiną.