Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka warzywna z dynią i kaszą gryczaną

Opis wykonania

Jesienią zawsze szukam przepisów na rozgrzewające i sycące dania.

I właśnie coś takiego pokażę Wam w Akademii Smaku. Zapiekanka na bazie kaszy, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Idealny pomysł na jesienne gotowanie dla całej rodziny.

kasza, marchewka, pietruszka, danie z kaszą

Opis przygotowania:

  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
  2. Warzywa pokrój w większe kostki, tak żeby dynia i cukinia były w sam raz na jeden kęs.
  3. Warzywa umieść w dużej misce, przypraw je dość mocno mieszanką przypraw korzennych i ziół, dokładnie wymieszaj.
  4. Do warzyw dodaj kaszę, oliwę i jeszcze raz wszystko trzeba wymieszaj. To ważne, żeby wszystkie składniki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami.
  5. Mieszankę umieść w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut (najlepiej połowę czasu piecz zapiekankę pod przykryciem, a drugą połowę bez).
  6. W trakcie pieczenia możesz dwa, trzy razy zamieszać warzywa, dzięki temu wszystkie pieknie się przyrumienią.
  7. Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa zmiękną. Pamiętaj jednak, żeby warzywa się nie rozgotowały i nie zamieniły w papkę.
  8. Do podania przyda się gęsty jogurt i posiekany szczypior lub natka pietruszki.

kasza, marchewka, pietruszka, danie z kaszą

Marta D.