Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zapiekanka warzywna z dynią i kaszą gryczaną

Opis wykonania

120 min
Łatwe
dla 4 osób

Jesienią zawsze szukam przepisów na rozgrzewające i sycące dania.

I właśnie coś takiego pokażę Wam w Akademii Smaku. Zapiekanka na bazie kaszy, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Idealny pomysł na jesienne gotowanie dla całej rodziny.





Opis przygotowania:



  1. Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.

  2. Warzywa pokrój w większe kostki, tak żeby dynia i cukinia były w sam raz na jeden kęs.

  3. Warzywa umieść w dużej misce, przypraw je dość mocno mieszanką przypraw korzennych i ziół, dokładnie wymieszaj.

  4. Do warzyw dodaj kaszę, oliwę i jeszcze raz wszystko trzeba wymieszaj. To ważne, żeby wszystkie składniki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami.

  5. Mieszankę umieść w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut (najlepiej połowę czasu piecz zapiekankę pod przykryciem, a drugą połowę bez).

  6. W trakcie pieczenia możesz dwa, trzy razy zamieszać warzywa, dzięki temu wszystkie pieknie się przyrumienią.

  7. Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa zmiękną. Pamiętaj jednak, żeby warzywa się nie rozgotowały i nie zamieniły w papkę.

  8. Do podania przyda się gęsty jogurt i posiekany szczypior lub natka pietruszki.


Wasza ocena

Quiz - Co wiesz o gotowaniu?

Jajko w koszulce to inaczej?

 Jajko w koszulce to inaczej?