


Jesienią zawsze szukam przepisów na rozgrzewające i sycące dania.
I właśnie coś takiego pokażę Wam w Akademii Smaku. Zapiekanka na bazie kaszy, pełna kolorowych warzyw i aromatycznych przypraw. Idealny pomysł na jesienne gotowanie dla całej rodziny.
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją z opakowania.
Warzywa pokrój w większe kostki tak, żeby dynia i cukinia były w sam raz na jeden kęs.
Warzywa umieść w dużej misce, przypraw je dość mocno mieszanką przypraw korzennych i ziół, dokładnie wymieszaj.
Do warzyw dodaj kaszę, oliwę i jeszcze raz wszystko wymieszaj. To ważne, żeby wszystkie składniki pokryły się równomiernie tłuszczem i przyprawami.
Mieszankę umieść w naczyniu żaroodpornym i zapiekaj w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 90 minut (najlepiej połowę czasu piecz zapiekankę pod przykryciem, a drugą połowę bez).
W trakcie pieczenia możesz dwa, trzy razy zamieszać warzywa, dzięki temu wszystkie pięknie się przyrumienią.
Zapiekanka jest gotowa, kiedy wszystkie warzywa zmiękną. Pamiętaj jednak, żeby warzywa się nie rozgotowały i nie zamieniły w papkę.
Do podania przyda się gęsty jogurt i posiekany szczypior lub natka pietruszki.