Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Moja wersja znanej na całym świecie niezwykle aromatycznej francuskiej zupy rybnej z polskimi ziemniakami, pomidorami, wyrazistym czosnkiem i cebulą.

Składniki

300 g filetów z halibuta
300 g krewetek
600 g ziemniaków
2 szt. puszki krojonych pomidorów
1 szt. duża cebula
3 szt. ząbki czosnku
1 szt. por
1 l bulionu warzywnego
3 łyżka masła
2 szt. liście laurowe
1 łyżeczka kurkumy
1 szt. natka z pietruszki- pęczek
1 garść sól, pieprz

Opis wykonania

1. Filety z ryby pokroić w grubszą kostkę, przełożyć do miski, dodać krewetki, oprószyć solą i pieprzem. 2. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę. 3. W garnku podsmażyć na maśle drobno posiekanego pora, cebulę i czosnek, dodać ziemniaki, pomidory z puszki, liście laurowe, kurkumę, szczyptę soli i pieprzu. Całość dokładnie wymieszać i gotować na małym ogniu około 15-20 minut (aż ziemniaki zmiękną). Po tym czasie wlać bulion drobiowy i dodać rybę, gotować jeszcze 5-8 minut. Na samym końcu dodać krewetki i gotować jeszcze 2-3minuty. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 4. Zupę podawać z posiekaną natką z pietruszki.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych