Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem
2 porcje
20 min
Średnie
Smaczne i kolorowe śniadanie bogate w kwasy omega-3.
Składniki
2 szt. Jajka
100 g Wędzony halibut
200 g Szparagi zielone
4 kromki szt. Chleb pełnoziarnisty
2 łyżka Pesto z natki pietruszki
2 łyżka Olej szczypiorkowy
4 szt. Rzodkiewka
2 szczypta Sól himalajska
2 szczypta Pieprz
Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem
Szparagi z jajkiem gotowanym w woreczku i wędzonym halibutem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jajka wbijamy delikatnie do woreczków spożywczych lub folii spożywczej, posypujemy solą himalajską, oregano i pieprzem, a następnie zawijamy tak, aby w woreczku zostało jak najmniej powietrza. Następnie gotujemy w gorącej wodzie przez 4-5 minut, w zależności od wielkości jajek. W między czasie przygotowujemy szparagi – odcinamy zdrewniałe końcówki i blanszujemy w osolonej wodzie. Zblanszowane szparagi i pokrojone w plasterki rzodkiewki polewamy pesto z natki pietruszki i olejem szczypiorkowym. Na szparagach układamy ugotowane jajka, wędzonego halibuta i podajemy z grzankami.
Komentarze