Hummus z bobu
![Hummus z bobu](https://akademiasmaku.pl/storage/7327/conversions/hummus-z-bobu-4495-single.webp)
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to klasyka wegetariańskiej i wegańskiej kuchni. Jeśli tak jak ja uwielbiasz hummus zachęcam do eksperymentowania i przygotowywania różnych wersji. Tym razem w Akademii Smaku tradycyjną ciecierzycę zastępuję bobem.
Składniki
500 g - bobu
5 łyżek - sezamu
2 łyżki - zimnej wody
1 łyżka - oliwy z oliwek
1 łyżka - soku z cytryny
1 ząbek - czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dekoracja:
listki - mięty
ziarna - sezamu
- oliwa z oliwek
Hummus z bobu
Hummus z bobu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8634/conversions/dKxWUGBQhnbzHB-thumb.webp)
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź i obierz. Sezam upraż lekko na suchej patelni.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8635/conversions/WcPL4jvNfjTwyz-thumb.webp)
Składniki umieść w pojemniku blendera. Dodaj ząbek czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gęstą pastę.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8636/conversions/aF5hiWpDExVMaa-thumb.webp)
Teraz dolej zimną wodę i ponownie zmiksuj, aż hummus uzyska puszystą konsystencję.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/8637/conversions/WuE03KKKwjEYb1-thumb.webp)
Hummus przełóż do miski polej oliwą, posyp ziarnami sezamu i listkami mięty.
Komentarze