Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to klasyka wegetariańskiej i wegańskiej kuchni. Jeśli tak jak ja uwielbiasz hummus zachęcam do eksperymentowania i przygotowywania różnych wersji. Tym razem w Akademii Smaku tradycyjną ciecierzycę zastępuję bobem.

Składniki

500 g - bobu
5 łyżek - sezamu
2 łyżki - zimnej wody
1 łyżka - oliwy z oliwek
1 łyżka - soku z cytryny
1 ząbek - czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dekoracja:
listki - mięty
ziarna - sezamu
- oliwa z oliwek

Opis wykonania

1

Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź i obierz. Sezam upraż lekko na suchej patelni.

2

Składniki umieść w pojemniku blendera. Dodaj ząbek czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gęstą pastę.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!



Bosh Logo
Bosh
3

Teraz dolej zimną wodę i ponownie zmiksuj, aż hummus uzyska puszystą konsystencję.

4

Hummus przełóż do miski polej oliwą, posyp ziarnami sezamu i listkami mięty.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
fiziowaaa
Uwielbiam hummusy, są rewelacyjnymi przystawkami. Ten z bobu jest po prostu przepyszny!
ewaregina
Uwielbiam bób. Pasta świetna.
MasiaKasia
Czy to pasta czy to hummus, każda która ma bób wygrywa! Na takie okazje mam pół szuflady zamrożonego bobu, żeby jeść go też po sezonie!