Hummus z bobu
4 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Hummus, czyli pasta z ciecierzycy to klasyka wegetariańskiej i wegańskiej kuchni. Jeśli tak jak ja uwielbiasz hummus zachęcam do eksperymentowania i przygotowywania różnych wersji. Tym razem w Akademii Smaku tradycyjną ciecierzycę zastępuję bobem.
Składniki
500 g - bobu
5 łyżek - sezamu
2 łyżki - zimnej wody
1 łyżka - oliwy z oliwek
1 łyżka - soku z cytryny
1 ząbek - czosnku
- sól, pieprz do smaku
Dekoracja:
listki - mięty
ziarna - sezamu
- oliwa z oliwek
Hummus z bobu
Hummus z bobu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bób ugotuj w lekko osolonej wodzie, przestudź i obierz. Sezam upraż lekko na suchej patelni.
Składniki umieść w pojemniku blendera. Dodaj ząbek czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wszystko zmiksuj na gęstą pastę.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!
Teraz dolej zimną wodę i ponownie zmiksuj, aż hummus uzyska puszystą konsystencję.
Hummus przełóż do miski polej oliwą, posyp ziarnami sezamu i listkami mięty.
Komentarze