Jagnięcina z białą kapustą
4 porcje
Średnie
Danie z jagnięciny, białej kapusty, jogurtem greckim z dodatkiem kminku, szafranu i pasty harissa.
Składniki
600 g jagnięciny na gulasz (karkówka lub łopatka)
600 g białej kapusty
cebule
ząbki czosnku
2 łyżka kolendry, drobno siekanej
1 łyżeczka kminku
1 łyżka mięty, drobno siekanej
1/2 łyżeczka szafranu w proszku
1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
1 łyżka curry
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka pasty harissa
sól, pieprz
pojemniczek greckiego jogurtu
1 łyżeczka soku z cytryny
Potrawa jednogarnkowa z jagnięciny i z białą kapustą
Potrawa jednogarnkowa z jagnięciny i z białą kapustą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso umyć, usunąć ścięgna i pokroić w równą kostkę. Kapustę białą oczyścić i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Mięso, białą kapustę, cebulę i czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami i włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Gotować według przepisu. Po ok. godzinie ponownie napełnić zbiornik wodny. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem i posypać pozostałą kolendrą. Jogurt wymieszać z odrobiną soku z cytryny na gładką masę i podawać osobno. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C , 1 i 1/2 godziny. Wskazówka: do tego pasuje kuskus Iub świeży chleb pita.
Komentarze