Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Danie z jagnięciny, białej kapusty, jogurtem greckim z dodatkiem kminku, szafranu i pasty harissa.

Składniki

600 g jagnięciny na gulasz (karkówka lub łopatka)
600 g białej kapusty
cebule
ząbki czosnku
2 łyżka kolendry, drobno siekanej
1 łyżeczka kminku
1 łyżka mięty, drobno siekanej
1/2 łyżeczka szafranu w proszku
1 łyżeczka bulionu warzywnego w proszku
1 łyżka curry
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżka pasty harissa
sól, pieprz
pojemniczek greckiego jogurtu
1 łyżeczka soku z cytryny

Opis wykonania

Mięso umyć, usunąć ścięgna i pokroić w równą kostkę. Kapustę białą oczyścić i poszatkować. Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Mięso, białą kapustę, cebulę i czosnek wymieszać z pozostałymi składnikami i włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Gotować według przepisu. Po ok. godzinie ponownie napełnić zbiornik wodny. Po ugotowaniu doprawić solą i pieprzem i posypać pozostałą kolendrą. Jogurt wymieszać z odrobiną soku z cytryny na gładką masę i podawać osobno. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: gotowanie na parze 100⁰C , 1 i 1/2 godziny. Wskazówka: do tego pasuje kuskus Iub świeży chleb pita.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych