Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Udziec jagnięcy w panierce musztardowo-ziołowej

Udziec jagnięcy w panierce musztardowo-ziołowej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Udziec jagnięcy panierowany w tymianku, szałwii i rozmarynie. Przepisy kulinarne na dania mięsne rzadko zawierają jagnięcinę, jednak warto wypróbować właśnie ten rodzaj mięsa!

Składniki

gałązki tymianku
listki szałwii
1 łyżka igieł rozmarynu
ząbki czosnku
2-3 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka oliwy z oliwek
1,5 kg udźca jagnięcego
sól
pieprz
100 ml wody
1-2 łyżka mąki ziemniaczanej
500 ml rosołu

Opis wykonania

Zioła drobno posiekać i rozgnieść czosnek. Zioła i czosnek zmieszać z musztardą i olejem do uzyskania konsystencji pasty. Udziec jagnięcy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem, związać i ułożyć w formie warstwą tłuszczu do dołu. Dodać wody. Gotować i piec bez przykrycia, jak podano poniżej. Po 30 minutach mięso obrócić i posmarować pastą. Po ugotowaniu pieczeń owinąć folią aluminiową i utrzymywać w cieple. Na sos rozrobić mąkę ziemniaczaną z bulionem i dodać do sosu z pieczeni. Sos zagotować, jak podano poniżej. Od czasu do czasu zamieszać. Sposób nastawiania: Gotowanie i pieczenie udźca jagnięcego: grill z cyrkulacją powietrza 150-170⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 60-70 minut. Mięso obrócić po ok. 30 minutach. Zagotowanie sosu: Maksymalna moc mikrofal., 2-3 minuty. Wariant: sos można doprawić niewielką ilością czerwonego wina.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych