Udziec jagnięcy w panierce musztardowo-ziołowej
4 porcje
Średnie
Składniki
Udziec jagnięcy w panierce musztardowo-ziołowej
Udziec jagnięcy w panierce musztardowo-ziołowej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zioła drobno posiekać i rozgnieść czosnek. Zioła i czosnek zmieszać z musztardą i olejem do uzyskania konsystencji pasty. Udziec jagnięcy opłukać w zimnej wodzie i osuszyć papierowym ręcznikiem. Doprawić solą i pieprzem, związać i ułożyć w formie warstwą tłuszczu do dołu. Dodać wody. Gotować i piec bez przykrycia, jak podano poniżej. Po 30 minutach mięso obrócić i posmarować pastą. Po ugotowaniu pieczeń owinąć folią aluminiową i utrzymywać w cieple. Na sos rozrobić mąkę ziemniaczaną z bulionem i dodać do sosu z pieczeni. Sos zagotować, jak podano poniżej. Od czasu do czasu zamieszać. Sposób nastawiania: Gotowanie i pieczenie udźca jagnięcego: grill z cyrkulacją powietrza 150-170⁰C oraz mikrofalówka 180 W, 60-70 minut. Mięso obrócić po ok. 30 minutach. Zagotowanie sosu: Maksymalna moc mikrofal., 2-3 minuty. Wariant: sos można doprawić niewielką ilością czerwonego wina.
Komentarze