Kofta jagnięca na pszennej tortilli z ajvarem
4 porcje
40 min
Średnie
Składniki
Kofta jagnięca na pszennej tortilli z ajvarem
Kofta jagnięca na pszennej tortilli z ajvarem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso mielimy na grubych oczkach, przyprawiamy do smaku kolejno : kolendra, mięta, sola i pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem i kminem rzymskim. Osobno przygotowujemy ajvar : pieczemy 1 paprykę, 1 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 bakłażan ok 20 minut w 190 stopniach. Dodajemy pulpę pomidorowa i blendujemy. Osobno przygotowujemy sos miętowy: 1 doniczka kolendry i 1 doniczka mięty na 250 ml jogurtu greckiego. Blendujemy, dodajemy sól i pieprz oraz sok z jednej limonki. Mięso owijamy na patyki do szaszłyków, grillujemy z każdej strony i dajemy do pieca na 5 min na 180 stopni. Osobno grillujemy paprykę. Siekamy sałatę rzymska, chilli i kolendrę. Grillujemy tortillę smarujemy sosami, dajemy sałatę rzymska, grillowana paprykę, kofte, posypujemy kolendra, chilli i drobna posiekana cebula. Smacznego!!!
Komentarze