Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kofta jagnięca na pszennej tortilli z ajvarem

Opis wykonania

Aromatyczna kofta jagnięca na pszennej tortilli z dodatkiem ajvaru, sosu miętowego, sałaty rzymskiej, ciecierzycy i grillowanej papryki. To sposób na szybkie i niestandardowe danie!

Mięso mielimy na grubych oczkach, przyprawiamy do smaku kolejno : kolendra, mięta, sola i pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem i kminem rzymskim. Osobno przygotowujemy ajvar : pieczemy 1 paprykę, 1 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 bakłażan ok 20 minut w 190 stopniach. Dodajemy pulpę pomidorowa i blendujemy. Osobno przygotowujemy sos miętowy: 1 doniczka kolendry i 1 doniczka mięty na 250 ml jogurtu greckiego. Blendujemy, dodajemy sól i pieprz oraz sok z jednej limonki. Mięso owijamy na patyki do szaszłyków, grillujemy z każdej strony i dajemy do pieca na 5 min na 180 stopni. Osobno grillujemy paprykę. Siekamy sałatę rzymska, chilli i kolendrę. Grillujemy tortillę smarujemy sosami, dajemy sałatę rzymska, grillowana paprykę, kofte, posypujemy kolendra, chilli i drobna posiekana cebula. Smacznego!!!