Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Kofta jagnięca na pszennej tortilli z ajvarem

Kofta jagnięca na pszennej tortilli z ajvarem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Aromatyczna kofta jagnięca na pszennej tortilli z dodatkiem ajvaru, sosu miętowego, sałaty rzymskiej, ciecierzycy i grillowanej papryki. To sposób na szybkie i niestandardowe danie!

Składniki

Ok 10 g Udziec jagnięcy, sos miętowy, ajvar, ciecierzyca, czerwona cebula, grillowana papryka, mieta, kolendra, kmin rzymski, sól i pieprz, jogurt grecki, limonka, chilli, czosnek

Opis wykonania

Mięso mielimy na grubych oczkach, przyprawiamy do smaku kolejno : kolendra, mięta, sola i pieprzem, sokiem z cytryny, czosnkiem i kminem rzymskim. Osobno przygotowujemy ajvar : pieczemy 1 paprykę, 1 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 bakłażan ok 20 minut w 190 stopniach. Dodajemy pulpę pomidorowa i blendujemy. Osobno przygotowujemy sos miętowy: 1 doniczka kolendry i 1 doniczka mięty na 250 ml jogurtu greckiego. Blendujemy, dodajemy sól i pieprz oraz sok z jednej limonki. Mięso owijamy na patyki do szaszłyków, grillujemy z każdej strony i dajemy do pieca na 5 min na 180 stopni. Osobno grillujemy paprykę. Siekamy sałatę rzymska, chilli i kolendrę. Grillujemy tortillę smarujemy sosami, dajemy sałatę rzymska, grillowana paprykę, kofte, posypujemy kolendra, chilli i drobna posiekana cebula. Smacznego!!!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych