Romantyczna kaczka
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Romantyczna kaczka
Romantyczna kaczka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1). Używamy garnka na ok. 3 l zupy. Porcjujemy kaczkę, wszystkie części poza piersiami wrzucamy do garnka - piersi podpiekamy na patelni z dwóch stron po 4 min - dodajemy do reszty, Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy ok 1 godz (szumujemy). Cebulę i czosnek podpalamy i wrzucamy do garnka. razem z porem, marchewkami, ziarenkami pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, liśćmi kafiru, imbirem, zgniecioną trawą cytrynową, papryczkami habanero, ziarnami kolendry, płatkami chili, pieprzem cayenne, Anyż, kardamon, kmin rzymski i goździki prażymy na suchej patelni i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 1,5 -2 godz. 2). Po ugotowaniu bulion przecedzamy, dolewamy wody by było ok 3 l zupy - dosalamy, dopieprzamy, dodajemy sok z limonki i sos rybny. 3), Piersi kaczki kroimy w paski, wrzucamy porcje do talerza, wbijamy przepiórcze jajo - zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy kiełki słonecznika (lub inne), świeżą kolendrę, szczypiorek, płatki chili, pokrojone habanero.
Komentarze