Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niesamowicie aromatyczna, rozgrzewająca ciało i umysł zupa z kaczki.

Składniki

1 szt. Kaczka świeża
1 szt. Duża nieobrana biała cebula
6 szt. Ząbków nieobranego czosnku
1 łyżeczka Pokrojonego imbiru
4 szt. Małe eko marchewki
1 szt. Świeżej trawy cytrynowej
4 szt. Małe papryczki habanero
1 szt. Biała część pora
6 szt. Ziarnek kardamonu
3 szt. Anyżu gwiażdzistego
7 szt. Całych goździków
1/2 łyżeczka Kminu rzymskiego
2 szt. Liście laurowe
5 szt. Ziela angielskie
7 szt. Pierzpu czarnego lub kolorowego
1 łyżeczka Ziaren kolendry
1/2 łyżeczka Płatków chili
1 łyżeczka Sól himalajska
2 garść Świeża kolendra
1 garść Cebula dymka (szczypior)
6 szt. Przepiórczych jaj
3 garść Kiełki słonecznika lub fasoli mung
3 szczypta Pieprz cayenne
1 szt. Sok z całej limonki
3 łyżka Sosu rybnego (lub sojowego)

Opis wykonania

1). Używamy garnka na ok. 3 l zupy. Porcjujemy kaczkę, wszystkie części poza piersiami wrzucamy do garnka - piersi podpiekamy na patelni z dwóch stron po 4 min - dodajemy do reszty, Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy ok 1 godz (szumujemy). Cebulę i czosnek podpalamy i wrzucamy do garnka. razem z porem, marchewkami, ziarenkami pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, liśćmi kafiru, imbirem, zgniecioną trawą cytrynową, papryczkami habanero, ziarnami kolendry, płatkami chili, pieprzem cayenne, Anyż, kardamon, kmin rzymski i goździki prażymy na suchej patelni i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 1,5 -2 godz. 2). Po ugotowaniu bulion przecedzamy, dolewamy wody by było ok 3 l zupy - dosalamy, dopieprzamy, dodajemy sok z limonki i sos rybny. 3), Piersi kaczki kroimy w paski, wrzucamy porcje do talerza, wbijamy przepiórcze jajo - zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy kiełki słonecznika (lub inne), świeżą kolendrę, szczypiorek, płatki chili, pokrojone habanero.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych