Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niesamowicie aromatyczna, rozgrzewająca ciało i umysł zupa z kaczki.

Składniki

1 szt. Kaczka świeża
1 szt. Duża nieobrana biała cebula
6 szt. Ząbków nieobranego czosnku
1 łyżeczka Pokrojonego imbiru
4 szt. Małe eko marchewki
1 szt. Świeżej trawy cytrynowej
4 szt. Małe papryczki habanero
1 szt. Biała część pora
6 szt. Ziarnek kardamonu
3 szt. Anyżu gwiażdzistego
7 szt. Całych goździków
1/2 łyżeczka Kminu rzymskiego
2 szt. Liście laurowe
5 szt. Ziela angielskie
7 szt. Pierzpu czarnego lub kolorowego
1 łyżeczka Ziaren kolendry
1/2 łyżeczka Płatków chili
1 łyżeczka Sól himalajska
2 garść Świeża kolendra
1 garść Cebula dymka (szczypior)
6 szt. Przepiórczych jaj
3 garść Kiełki słonecznika lub fasoli mung
3 szczypta Pieprz cayenne
1 szt. Sok z całej limonki
3 łyżka Sosu rybnego (lub sojowego)

Opis wykonania

1). Używamy garnka na ok. 3 l zupy. Porcjujemy kaczkę, wszystkie części poza piersiami wrzucamy do garnka - piersi podpiekamy na patelni z dwóch stron po 4 min - dodajemy do reszty, Całość zalewamy zimną wodą i gotujemy ok 1 godz (szumujemy). Cebulę i czosnek podpalamy i wrzucamy do garnka. razem z porem, marchewkami, ziarenkami pieprzu, zielem angielskim, liśćmi laurowymi, liśćmi kafiru, imbirem, zgniecioną trawą cytrynową, papryczkami habanero, ziarnami kolendry, płatkami chili, pieprzem cayenne, Anyż, kardamon, kmin rzymski i goździki prażymy na suchej patelni i dodajemy do zupy. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu jeszcze ok 1,5 -2 godz. 2). Po ugotowaniu bulion przecedzamy, dolewamy wody by było ok 3 l zupy - dosalamy, dopieprzamy, dodajemy sok z limonki i sos rybny. 3), Piersi kaczki kroimy w paski, wrzucamy porcje do talerza, wbijamy przepiórcze jajo - zalewamy wrzącym bulionem, dodajemy kiełki słonecznika (lub inne), świeżą kolendrę, szczypiorek, płatki chili, pokrojone habanero.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych