Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tortilla z kaszą pęczak i warzywami

Tortilla z kaszą pęczak i warzywami
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tortilla z każdym nadzieniem smakuje rewelacyjnie, jednak dzisiaj przygotowałam wersję zdrowszą od tradycyjnej - w środku kasza pęczak i warzywa.

Składniki

3 szklanka placki ; mąka pszenna
1 łyżeczka sól
1/4 szklanka olej
1/2 szklanka gorąca woda
250 g NADZIENIE ; kasza pęczak
150 g czerwona fasola z puszki
2 szt. pomidor, pokrojony w kostkę
1 szt. papryka, pokrojona w słupki
1 szt. cukinia, pokrojona w słupki
1 szt. cebula, drobno pokrojona
2 szt. ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 szt. kalarepa, starta na tarce jarzynowej
1 szt. marchew, starta na tarce
300 g sos ; jogurt naturalny
3 szt. czosnek, ząbki
1 g sól
1 g pieprz
2 łyżka ketchup pikantny
300 g szparagi ( niekoniecznie )

Opis wykonania

Z mąki, gorącej wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto na tortillę. Odkładamy na 10 minut aby odpoczęło, następnie posypując blat mąką rozwałkowujemy cieniutkie placki które pieczemy na suchej rozgrzanej patelni. Odkładamy na talerz. Kaszę gotujemy, odcedzamy i studzimy. Na 2 łyżkach oleju podpiekamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i kalarepę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy aż warzywa puszczą soki. Następnie na patelnię wsypujemy fasolkę i kaszę. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku. Kiedy będzie gęsty i płyny odparują zakręcamy gaz. Obrane szparagi gotujemy w wodzie kilka minut, odcedzamy i studzimy. Jogurt mieszamy z ketchupem, czosnkiem i przyprawami. Na podgrzane placki tortilla kładziemy 1-2 szparagi, porcję ciepłego farszu, polewamy sosem i zwijamy, podajemy od razu. Można również tortillę podać w małych salaterkach robiąc z niej koszyczek z farszem. Zdrowy fast food gotowy. Smacznego.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
To było dobre :D