Tortilla z kaszą pęczak i warzywami
6 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Tortilla z kaszą pęczak i warzywami
Tortilla z kaszą pęczak i warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Z mąki, gorącej wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto na tortillę. Odkładamy na 10 minut aby odpoczęło, następnie posypując blat mąką rozwałkowujemy cieniutkie placki które pieczemy na suchej rozgrzanej patelni. Odkładamy na talerz. Kaszę gotujemy, odcedzamy i studzimy. Na 2 łyżkach oleju podpiekamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i kalarepę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy aż warzywa puszczą soki. Następnie na patelnię wsypujemy fasolkę i kaszę. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku. Kiedy będzie gęsty i płyny odparują zakręcamy gaz. Obrane szparagi gotujemy w wodzie kilka minut, odcedzamy i studzimy. Jogurt mieszamy z ketchupem, czosnkiem i przyprawami. Na podgrzane placki tortilla kładziemy 1-2 szparagi, porcję ciepłego farszu, polewamy sosem i zwijamy, podajemy od razu. Można również tortillę podać w małych salaterkach robiąc z niej koszyczek z farszem. Zdrowy fast food gotowy. Smacznego.
Komentarze