Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Tortilla z kaszą pęczak i warzywami

Opis wykonania

Tortilla z każdym nadzieniem smakuje rewelacyjnie, jednak dzisiaj przygotowałam wersję zdrowszą od tradycyjnej - w środku kasza pęczak i warzywa.

Z mąki, gorącej wody i oleju zagniatamy elastyczne ciasto na tortillę. Odkładamy na 10 minut aby odpoczęło, następnie posypując blat mąką rozwałkowujemy cieniutkie placki które pieczemy na suchej rozgrzanej patelni. Odkładamy na talerz. Kaszę gotujemy, odcedzamy i studzimy. Na 2 łyżkach oleju podpiekamy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pomidory, paprykę, cukinię i kalarepę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i chwilkę podsmażamy aż warzywa puszczą soki. Następnie na patelnię wsypujemy fasolkę i kaszę. Farsz mieszamy i doprawiamy do smaku. Kiedy będzie gęsty i płyny odparują zakręcamy gaz. Obrane szparagi gotujemy w wodzie kilka minut, odcedzamy i studzimy. Jogurt mieszamy z ketchupem, czosnkiem i przyprawami. Na podgrzane placki tortilla kładziemy 1-2 szparagi, porcję ciepłego farszu, polewamy sosem i zwijamy, podajemy od razu. Można również tortillę podać w małych salaterkach robiąc z niej koszyczek z farszem. Zdrowy fast food gotowy. Smacznego.

Bosch do kuchni