Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na rumsztyk wołowy z ziemniakami gotowane w rosole. Wołowina to doskonałe mięso, dlatego warto zadbać, by była dobrej jakości.

Składniki

800-900 g rumsztyku
mała cebula
pęczek włoszczyzny
400 ml gorącego bulionu mięsnego
po 3 liście laurowe, goździki i ziarenka ziela angielskiego
średnich ziemniaków zachowujących ścisłość po ugotowaniu
por
mała kalarepa
300 g marchwi
250 g selera naciowego
sól
50 g świeżego chrzanu

Opis wykonania

Mięso opłukać, osuszyć i włożyć do nieperforowanego pojemnika do gotowania. Cebulę ze skórką przeciąć na pół i ułożyć przeciętą stroną na suchej patelni, uprażyć na ciemnobrązowo. Włoszczyznę oczyścić i pokroić na kawałki. Do mięsa dodać włoszczyznę i cebulę, podlać gorącym bulionem. Dodać przyprawy i gotować na parze według przepisu. Po ok. godzinie na nowo napełnić zbiornik wodny.

W międzyczasie obrać ziemniaki. Umyć pozostałe warzywa. Ziemniaki i warzywa pokroić w wygodne do jedzenia części. Po upływie odpowiedniego czasu gotowania na parze wyjąć mięso i odcedzić włoszczyznę przez sito. Ziemniaki, mięso i czysty wywar gotować ok. 20 minut w nieperforowanym pojemniku do gotowania. Dodać warzywa i gotować na parze jeszcze przez 10 minut. Wszystko doprawić solą. Obrać chrzan i przy pomocy skrobaczki do wiórków pociąć go w długie paski lub pokroić w cienkie plasterki, a następnie w słupki. Pokroić rumsztyk w plasterki I przyrządzić z odrobiną bulionu, ziemniaków i warzyw. Posypać chrzanem i podawać.

 

Sposób nastawiania:

Piekarnik parowy: gotowanie na parze w 100⁰C, mięso: 90-105 minut, gotowanie na parze wraz z ziemniakami: 20 minut, gotowanie na parze wraz z warzywami: 10 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych