Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Potrawka z dyni i ziemniaków

Jesienna potrawka z dyni
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Trudno nazwać to danie. Czasem nazywam je leczem wegetariańskim, bograczem węgierskim lub po prostu jesienną potrawka z dyni.

Składniki

1 szt. dynia hokkaido
2 szt. marchewka
1 szt. kalarepka
2-3 szt. ziemniaki
1 szt. papryka czerwona
1 szt. patison
3-4 szt. pomidory*
1 szt. cebula
czosnek
przyprawy: ziele angielskie, listek laurowy, sól, papryczkę chili, imbir (kłącze)
3-4 łyżka olej
ew. mleczko kokosowe

Opis wykonania

W garnku o grubym dnie (ja wykorzystuje żeliwny) rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy, dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę i paprykę i przez chwilkę smażymy. Następna w kolejności jest pokrojona w kostkę dynia i kalarepka, oraz pomidory (oczywiście sparzone i pozbawione skórki). Znów przez chwilkę smażymy, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i w zasadzie danie jest już gotowe. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą. Idealne danie jednogarnkowe na jesienną pluchę. Fajne jest w nim to, iż zmieniając, dodając, odejmując warzywa otrzymujemy zupełnie inne danie (można dodać np. mrożoną fasolkę szparagowa, brukselkę, groszek, kukurydzę, itp.). Czasem do wersji bez ziemniaków przygotowuję grzanki z serem. Gdy zostanie troszkę, to na drugi dzień wykorzystuję jako sos do placków ziemniaczanych lub można je po prostu zapiec z makaronem. Smacznego. * gdy nie mam świeżych, mięsistych pomidorów wykorzystuje te z puszki (krojone).

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych