Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Potrawka z dyni i ziemniaków

Opis wykonania

Trudno nazwać to danie. Czasem nazywam je leczem wegetariańskim, bograczem węgierskim lub po prostu jesienną potrawka z dyni.

W garnku o grubym dnie (ja wykorzystuje żeliwny) rozgrzewamy olej, podsmażamy czosnek i pokrojoną w piórka cebulę i przyprawy, dodajemy pokrojone w plasterki ziemniaki, marchewkę i paprykę i przez chwilkę smażymy. Następna w kolejności jest pokrojona w kostkę dynia i kalarepka, oraz pomidory (oczywiście sparzone i pozbawione skórki). Znów przez chwilkę smażymy, a następnie podlewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez 30-40 minut. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe i w zasadzie danie jest już gotowe. Można posypać natką pietruszki lub kolendrą. Idealne danie jednogarnkowe na jesienną pluchę. Fajne jest w nim to, iż zmieniając, dodając, odejmując warzywa otrzymujemy zupełnie inne danie (można dodać np. mrożoną fasolkę szparagowa, brukselkę, groszek, kukurydzę, itp.). Czasem do wersji bez ziemniaków przygotowuję grzanki z serem. Gdy zostanie troszkę, to na drugi dzień wykorzystuję jako sos do placków ziemniaczanych lub można je po prostu zapiec z makaronem. Smacznego. * gdy nie mam świeżych, mięsistych pomidorów wykorzystuje te z puszki (krojone).