Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 4)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Szukasz pomysłu na szybki i pyszny obiad, który zaskoczy Twoich bliskich? Krem z cukinii z gorgonzolą i prażonymi pestkami dyni to idealne rozwiązanie!

Składniki

4 szt. - cukinii
1 szt. - kalarepy
2 szt. - cebuli
2 ząbki - czosnku
1 łyżeczka - masła
0,5 łyżeczki - tymianku
1 szczypta - chili mielonego
0,5 szklanki - bulionu warzywnego
- sól do smaku
2 łyżki - jogurtu greckiego
3 plasterki - gorgonzoli
2 łyżki - pestek dyni
2 szt. - pomidorków koktajlowych

Opis wykonania

Pokrojona cukinia na drewnianej desce

Przygotowanie warzyw i podsmażanie:

  • Cukinię, kalarepę i cebulę pokrój w grubszą kostkę. Nie obieraj cukinii, skórka doda zupie koloru i wartości odżywczych.
  • Czosnek obierz i pokrój w plasterki.
  • W garnku rozpuść masło, dodaj cukinię, kalarepę, cebulę, czosnek i tymianek. Smaż przez kilka minut, mieszając, aż warzywa lekko zmiękną.
  • Wlej wodę lub bulion warzywny, przykryj garnek i gotuj na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie (około 1520 minut).

Zobacz też: Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami.

Blendowanie i doprawianie:

  • Zdejmij garnek z ognia i zblenduj zawartość na gładki krem. Możesz użyć blendera ręcznego lub kielichowego.
  • Dopraw zupę solą i szczyptą chili. Jeśli krem jest zbyt gęsty, dodaj trochę wody lub bulionu i ponownie zblenduj.

Sprawdź: Blendery od Bosch.

Przygotowanie dodatku serowego:

  • W małej miseczce połącz jogurt grecki z pokruszoną gorgonzolą. Wymieszaj dokładnie, aż składniki się połączą.
Prażone pestki dyni

Prażenie pestek dyni:

  • Na suchej patelni upraż pestki dyni przez kilka minut, aż zaczną się złocić i wydzielać przyjemny aromat. Uważaj, żeby ich nie przypalić.
Zupa krem z cukinii z gorgonzolą

Podanie

Zupę krem z cukinii podawaj gorącą w głębokich talerzach lub miseczkach. Na wierzchu każdej porcji umieść łyżkę jogurtu z gorgonzolą i posyp uprażonymi pestkami dyni. Udekoruj zupę połówką pomidorka koktajlowego.

Krem z cukinii z gorgonzolą to idealne danie na lekki lunch lub kolację. Możesz go również podać jako przystawkę.

Zupa świetnie smakuje z dodatkiem świeżego pieczywa, grzanek lub krakersów.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 4
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Koniecznie muszę spróbować. Inspirujący przepis
lavendula
Fantastyczna zupa - także z grzankami.