Zupa krem z cukinii z gorgonzolą
4 porcje
20 min
Łatwe
Każdy uwielbia zupy a ta jest wyjątkowo prosta, nawet dla tych co nie potrafią gotować...
Składniki
1220 g 4 małe cukinie
140 g 1 kalarepa
230 g 2 cebule
15 g 2 ząbki czosnku
1 łyżeczka masło
1/2 łyżeczka tymianek
1 szczypta chilli
1/2 szklanka woda/bulion warzywny
1 szczypta sól
60 g 2 łyżki jogurtu greckiego
15 g 1 łyżka gorgonzoli
2 łyżka pestki dyni
2 szt. pomidorki koktajlowe
Zupa krem z cukinii z gorgonzolą
Zupa krem z cukinii z gorgonzolą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Kroimy w grubszą kostkę cukinie wraz ze skórką, cebulę i kalarepę. Dodajemy: łyżeczkę masła, tymianek i czosnek pokrojony w plasterki.Podlewamy 1/2 szklanki wody lub bulionu i gotujemy pod przykryciem do miękkości. Warzywa miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i szczyptą chilli. W razie potrzeby rozrzedzamy zupę wodą. 2. Jogurt grecki miksujemy z serem gorgonzolą. 3. Zupę podajemy z łyżką jogurtu z serem gorgonzolą i uprażonymi pestkami dyni. 4. Ozdabiamy połówka pomidorka koktajlowego.
Komentarze