Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z kalarepy

Opis wykonania

Kalarepa jest smacznym dodatkiem, który chrupiemy na surowo. Okazuje się jednak, że z warzywa można przygotować znacznie więcej pyszności. W Akademii Smaku pokażę, jak przyrządzić delikatną i aksamitną zupę krem z kalarepy.

Krem z kalarepy - krok 1

Kalarepę umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i listki. 

Krem z kalarepy - krok 2

Kalarepę pokrój w kostkę, a listki drobno posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj.

W większym garnku podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj kalarepę wraz z liśćmi i duś na płycie grzewczej kolejne 5 minut.

Całość zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj do miękkości warzyw.

Krem z kalarepy - krok 3

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.

Krem z kalarepy - krok 4

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.

Bosch do kuchni