Krem z kalarepy

4 porcje
75 min
Łatwe
3.67 (Liczba ocen: 6)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem z kalarepy
Krem z kalarepy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Kalarepę umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i listki.

Kalarepę pokrój w kostkę, a listki drobno posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj.
W większym garnku podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj kalarepę wraz z liśćmi i duś na płycie grzewczej kolejne 5 minut.
Całość zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj do miękkości warzyw.
Porada
Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!


Zupę zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.
Komentarze