Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

75 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kalarepa jest smacznym dodatkiem, który chrupiemy na surowo. Okazuje się jednak, że z warzywa można przygotować znacznie więcej pyszności. W Akademii Smaku pokażę, jak przyrządzić delikatną i aksamitną zupę krem z kalarepy.

Składniki

2 l - bulionu warzywnego
4 szt. - kalarepy z listkami
1 szt. - cebuli
1 łyżka - oliwy z oliwek
1 łyżka - masła
3 łyżki - śmietany 30%
1 szczypta - cukru
posiekany - koperek do podania

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
171 kcal
Tłuszcz
13.5 g
Węglowodany
12.8 g
Błonnik
6.8 g
Białko
4.3 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Kalarepę umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i listki. 

Kalarepę pokrój w kostkę, a listki drobno posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj.

W większym garnku podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając.

Następnie dodaj kalarepę wraz z liśćmi i duś na płycie grzewczej kolejne 5 minut.

Całość zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj do miękkości warzyw.

Porada

Jak przygotować jedwabiście gładkie puree? Wystarczy końcówka ProPuree do blendera ręcznego marki Bosch i perfekcyjne konsystencja gotowa!

Bosh Logo
Bosh

Zupę zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych