


Kalarepa jest smacznym dodatkiem, który chrupiemy na surowo. Okazuje się jednak, że z warzywa można przygotować znacznie więcej pyszności. W Akademii Smaku pokażę, jak przyrządzić delikatną i aksamitną zupę krem z kalarepy.
Kalarepę umyj, obierz, odetnij zdrewniałe końce i listki.
Kalarepę pokrój w kostkę, a listki drobno posiekaj. Cebulę obierz i również drobno posiekaj.
W większym garnku podgrzej masło z oliwą, dodaj cebulę i zeszklij ją przez około 3–4 minuty, od czasu do czasu mieszając.
Następnie dodaj kalarepę wraz z liśćmi i duś na płycie grzewczej kolejne 5 minut.
Całość zalej bulionem, dodaj szczyptę cukru i gotuj do miękkości warzyw.
Zupę zmiksuj przy pomocy blendera, dodaj śmietanę i dopraw solą oraz pieprzem.
Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.