Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa z kalarepy to doskonały pomysł na pyszny wiosenny obiad. Zupa ma delikatny smak, a dodatkami są lekko chrupiące warzywa. Będzie nie tylko smacznie, ale także bardzo zdrowo.

Składniki

1 l bulionu jarzynowego
2 kalarepy
2 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
szczypta kurkumy
garść strączków zielonej fasolki
2 łyżki masła klarowanego
¼ szklanki słodkiej śmietanki
½ pęczka koperku
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
135 kcal
Tłuszcz
13.58 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
6.15 g
Białko
4.2 g
Sól
1.25 g

Opis wykonania

Kalarepę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podduś warzywa.

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa i fasolkę.

Gotuj na płycie grzewczej 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj podduszoną na maśle kalarepę i cebulę.

Chochlę zupy zmiksuj na gładki krem blenderem i wlej do garnka.

Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2–3 minuty.

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych