Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.89 (Ilość ocen: 9)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zupa z kalarepy to doskonały pomysł na pyszny wiosenny obiad. Zupa ma delikatny smak, a dodatkami są lekko chrupiące warzywa. Będzie nie tylko smacznie, ale także bardzo zdrowo.

Składniki

1 l bulionu jarzynowego
2 kalarepy
2 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
szczypta kurkumy
garść strączków zielonej fasolki
2 łyżki masła klarowanego
¼ szklanki słodkiej śmietanki
½ pęczka koperku
sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
135 kcal
Tłuszcz
13.58 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
6.15 g
Białko
4.2 g
Sól
1.25 g

Opis wykonania

1

Kalarepę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podduś warzywa.

2

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa i fasolkę.

Gotuj na płycie grzewczej 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj podduszoną na maśle kalarepę i cebulę.

Chochlę zupy zmiksuj na gładki krem blenderem i wlej do garnka.

Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2–3 minuty.

3

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.89, Ilość ocen: 9
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
misia
bardzo fajny przepis. Moje dzieci nie lubią kalarepy, ale ta zupa im bardzo smakuje. Przygotowanie jej jest bardzo łatwe.
Alunek
Bardzo dobra zupa wyszła z tego przepisu, nigdy nie jadłem takiej. Kalarepe używaliśmy tylko do surówki i nie wiedziałem, że zupa wyjdzie z tego warzywa.
Ewusia1222
Ciekawa w smaku, muszę częściej robić :)
fiziowaaa
Super zupka, ja dodałam jeszcze też trochę brokułów- bo mi zostały, oraz bazylię do ozdoby