Zupa z kalarepy

4 porcje
60 min
Łatwe
3.89 (Liczba ocen: 9)
Zupa z kalarepy to doskonały pomysł na pyszny wiosenny obiad. Zupa ma delikatny smak, a dodatkami są lekko chrupiące warzywa. Będzie nie tylko smacznie, ale także bardzo zdrowo.
Składniki
1 l bulionu jarzynowego
2 kalarepy
2 marchewki
3 ziemniaki
1 cebula
szczypta kurkumy
garść strączków zielonej fasolki
2 łyżki masła klarowanego
¼ szklanki słodkiej śmietanki
½ pęczka koperku
sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
135 kcal
Tłuszcz
13.58 g
Węglowodany
19 g
Błonnik
6.15 g
Białko
4.2 g
Sól
1.25 g
Zupa z kalarepy
Zupa z kalarepy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Kalarepę obierz, pokrój w kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej masło i podduś warzywa.

Ziemniaki i marchewkę obierz, pokrój w kostkę. W garnku zagotuj wywar, dodaj pokrojone warzywa i fasolkę.
Gotuj na płycie grzewczej 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj podduszoną na maśle kalarepę i cebulę.
Chochlę zupy zmiksuj na gładki krem blenderem i wlej do garnka.
Dodaj śmietankę, dopraw solą i pieprzem. Gotuj jeszcze 2–3 minuty.

Zupę podawaj z posiekanym koperkiem.
Komentarze