Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Kurczak w chrupiącej, złocistej panierce w smakowitej bułce, z dodatkiem kolorowych warzyw.

Składniki

Chrupiący kurczak:
1 filet z piersi kurczaka
2 ząbki czosnku
1 jajko
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka płatków kukurydzianych
1/2 szklanki mleka
Przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka mielona papryka do smaku
Oliwa z oliwek

Bułka i dodatki:
2 bułki pełnoziarniste
1 pomidor
1 mała czerwona cebula
Ulubiona zielenina (szpinak baby, rukola, roszponka lub mieszanka sałat)

Sos musztardowy
3 łyżeczki musztardy Dijon
1 łyżeczka miodu
2 łyżeczki musztardy francuskiej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
648.5 kcal
Tłuszcz
14.5 g
Węglowodany
84.5 g
Błonnik
42.1 g
Białko
8.6 g
Sól
4.6 g

Opis wykonania

Kurczaka pokrój na kotlety, lekko rozbij. Natrzyj czosnkiem przeciśniętymi przez praskę i obsyp przyprawami.

Przygotuj sos. Do miseczki dodaj musztardy i mód. Składniki bardzo starannie wymieszaj np. przy pomocy trzepaczki, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Tak przygotowany sos odstaw i przed samym podaniem jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

Porada

Skorzystaj z rozdrabniacza w blenderach marki Bosch, by przygotować chrupiącą panierkę do kurczaka.

Bosh Logo
Bosh

Płatki kukurydziane pokrusz na drobne kawałki przy pomocy blendera.

W misce zmiksuj na jednolitą masę mleko z mąką, jajkiem. Filety kurczaka włóż do masy i wymieszaj.

Kotlety z kurczaka obtocz w masie i płatkach kukurydzianych. Układaj na basze wyłożonej papierem do pieczenia. Przed pieczeniem skrop oliwą z oliwek.

Piecz przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Spód każdej buły posmaruj obficie sosem i wyłóż po garści zieleniny. Następnie na bułce ląduje kurczak w chrupiącej panierce, pomidory pokrojone w plasterki i krążki czerwonej cebuli.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy