Mus dyniowo-jabłkowy
2 porcje
20 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Mus dyniowo-jabłkowy
Mus dyniowo-jabłkowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mus dyniowo-jabłkowy jest doskonałym deserem samym w sobie, ale można na jego bazie przygotować muffiny, placki a nawet dania obiadowe. Przygotowany w większej ilości i zapasteryzowany w słoikach wytrzyma całą zimę.
Opis przygotowania
Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Praż ją z dodatkiem wody, na małym ogniu i pod przykryciem. Po około 5-10 minutach dodaj cynamon. Gdy dynia będzie już miękka, rozgnieć ją przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Podczas prażenia dyni, obierz i zetrzyj na drobnej tarce jabłka. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgniecioną dynię wymieszaj z wiórkami jabłka
TIP
Do tego przepisu najlepsze będą twarde jabłka, które dodadzą całości chrupkości i kwasowości.
Jeśli wolisz słodszą wersję, możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru z wanilią.
Komentarze