Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Mus dyniowo-jabłkowy

Mus dyniowo-jabłkowy
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Delikatny, słodki w smaku deser o intensywnym kolorze pomarańczy.

Składniki

500 g dyni
300 g jabłek
1/2 szklanka wody
1 łyżka cynamonu
1 łyżeczka soku z cytryny

Opis wykonania

Mus dyniowo-jabłkowy jest doskonałym deserem samym w sobie, ale można na jego bazie przygotować muffiny, placki a nawet dania obiadowe. Przygotowany w większej ilości i zapasteryzowany w słoikach wytrzyma całą zimę.

Opis przygotowania

Dynię obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Praż ją z dodatkiem wody, na małym ogniu i pod przykryciem. Po około 5-10 minutach dodaj cynamon. Gdy dynia będzie już miękka, rozgnieć ją przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Podczas prażenia dyni, obierz i zetrzyj na drobnej tarce jabłka. Skrop je sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rozgniecioną dynię wymieszaj z wiórkami jabłka

TIP

Do tego przepisu najlepsze będą twarde jabłka, które dodadzą całości chrupkości i kwasowości.
Jeśli wolisz słodszą wersję, możesz dodać 1-2 łyżeczki cukru z wanilią.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych