Letnia zupa z odrobiną pikanterii
6 porcje
30 min
Łatwe
Zupa jest bardzo orzeźwiająca, lekka, a dzięki papryczce chili wyrazista i delikatnie pikantna.
Składniki
4 szt. marchewki
4 szt. pietruszki korzeń
3 szt. gałązki selera naciowego
10 szt. ziaren obranego bobu
1 szt. duża czerwona cebula
1 garść ziaren zielonego groszku
10 szt. zielonej fasolki szparagowej
1/2 szt. papryczki chili
5 szt. młodych ziemniaków
2 szt. liście selera
1 garść zielona pietruszka
sól himalajska do smaku
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
3 szt. ziarna ziela angielskiego
2 szt. liście laurowe
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. gałązka świeżego lubczyku
1 łyżka sosu Worcestershire
Letnia zupa z odrobiną pikanterii
Letnia zupa z odrobiną pikanterii
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa myjemy. Selera kroimy w plasterki, a ziemniaki i cebulę sześć części. W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy marchew, pietruszkę, selera naciowego, cebulę, fasolkę szparagową (jeśli jest długa to dzielimy ją na mniejsze kawałki), ziemniaki. Dodajemy ziela angielskiego, liście laurowe, nać pietruszki, lubczyk, liście selera, czosnek i pokrojoną bardzo drobno papryczkę chili. Wszystkie warzywa z ziołami gotujemy do miękkości, ale żeby pozostały lekko al. dente. Kilka minut przed końcem dodajemy groszek, bób i sos Worcestershire. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Komentarze