


Uwielbiasz aromatyczne dania, które niemal same się przygotowują? Koniecznie przetestuj ten znany na całym świecie przepis na Chicken casserole. Do dzieła!
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Udka kurczaka posyp odrobiną soli i dużą ilością czarnego pieprzu. Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj oliwę i smaż kurczaka przez 7–8 minut do momentu, gdy skóra się ładnie zarumieni, odstaw na bok. Na patelnię dodaj cebulę, pora i pieczarki. Smaż na średniej mocy przez 4–5 minut lub do lekkiego zrumienienia, regularnie mieszając. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry, posyp tymiankiem, dobrze wymieszaj. Wlewaj po trochę bulionu, dobrze mieszając.
Całość przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj kawałki kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, wymieszaj całość i piecz przez kolejne 15 minut bez przykrycia.
Podanie:
Chicken casserole doskonale smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu, jak i kolejnego dnia. Dla osób ceniących wygodę – udka z kurczaka można zastąpić pozbawionym już kości mięsem z ud.