Chicken casserole
4 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Chicken casserole
Chicken casserole
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Udka kurczaka posyp odrobiną soli i dużą ilością czarnego pieprzu. Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj oliwę i smaż kurczaka przez 7–8 minut do momentu, gdy skóra się ładnie zarumieni, odstaw na bok. Na patelnię dodaj cebulę, pora i pieczarki. Smaż na średniej mocy przez 4–5 minut lub do lekkiego zrumienienia, regularnie mieszając. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry, posyp tymiankiem, dobrze wymieszaj. Wlewaj po trochę bulionu, dobrze mieszając.
Całość przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj kawałki kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, wymieszaj całość i piecz przez kolejne 15 minut bez przykrycia.
Porada
Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.
Podanie:
Chicken casserole doskonale smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu, jak i kolejnego dnia. Dla osób ceniących wygodę – udka z kurczaka można zastąpić pozbawionym już kości mięsem z ud.
Komentarze