Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Uwielbiasz aromatyczne dania, które niemal same się przygotowują? Koniecznie przetestuj ten znany na całym świecie przepis na Chicken casserole. Do dzieła!

Składniki

8 pałek z kurczaka
8 małych pieczarek
3 większe pomidory
1 średnia cebula
1 mały por (biała część pokrojona w plastry)
2 ząbki czosnku
350 ml bulionu
1 łyżeczka suszonego tymianku
natka pietruszki
oliwa z oliwek
sól
pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
389.25 kcal
Tłuszcz
22.63 g
Węglowodany
7.93 g
Błonnik
37.5 g
Białko
3.2 g
Sól
0.75 g

Opis wykonania

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Udka kurczaka posyp odrobiną soli i dużą ilością czarnego pieprzu. Na rozgrzaną na płycie grzewczej patelnię dodaj oliwę i smaż kurczaka przez 7–8 minut do momentu, gdy skóra się ładnie zarumieni, odstaw na bok. Na patelnię dodaj cebulę, pora i pieczarki. Smaż na średniej mocy przez 4–5 minut lub do lekkiego zrumienienia, regularnie mieszając. Dodaj marchewkę pokrojoną w plastry, posyp tymiankiem, dobrze wymieszaj. Wlewaj po trochę bulionu, dobrze mieszając.

Całość przełóż do naczynia do zapiekania, dodaj kawałki kurczaka. Wstaw do piekarnika i piecz pod przykryciem przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, wymieszaj całość i piecz przez kolejne 15 minut bez przykrycia.

Porada

Upieczenie kruchego i soczystego mięsa może być problematyczne. Jest na to sposób! Skorzystaj z termosondy PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Podanie:

Chicken casserole doskonale smakuje zarówno bezpośrednio po przygotowaniu, jak i kolejnego dnia. Dla osób ceniących wygodę – udka z kurczaka można zastąpić pozbawionym już kości mięsem z ud.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo sycące i zawsze prosi się o więcej !

Powiązane przepisy