Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Pieczony kurczak w migdałach z sosem truskawkowo-balsamicznym według Mateusza Gesslera

Kurczak w panierce migdałowej z sosem truskawkowym

Czas przygotowania: 25 min


Czas pieczenia: 20 min


Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Soczysty kurczak w chrupiącej panierce migdałowej i gęsty, aromatyczny sos z truskawek i octu balsamicznego to połączenie smaków, które zaskakuje. Wykorzystaj sezon na truskawki lub sięgnij po mrożone owoce, by przez cały rok cieszyć się tym daniem, które sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i podczas spotkań z bliskimi.

Składniki

1 szt. - piersi z kurczaka
0,5 kubka - migdałów ze skórką
1 szt. - białka jajka kurzego
- sól do smaku
Sos:
1 kubek - truskawek świeżych lub mrożonych
1 łyżeczka - cukru brązowego (możesz go również zastąpić białym cukrem bądź ksylitolem)
1 łyżka - octu balsamicznego
1 gałązka - rozmarynu

Opis wykonania

Maszynka do mielenia Bosch i biała miska z migdałami

Migdały zetrzyj na drobno za pomocą maszynki do mielenia z przystawką tnącą.

 

Składniki na pieczonego kurczaka w migdałach z sosem truskawkowo-balsamicznym

Pierś z kurczaka umyj, osusz i przekrój wzdłuż na dwa cieńsze kotlety. Każdy z nich lekko rozbij tłuczkiem – wystarczą 2–3 uderzenia. Oprósz mięso solą z obu stron.

Białko roztrzep widelcem. Każdy kawałek kurczaka zanurz w białku, a następnie dokładnie obtocz w migdałach, lekko dociskając panierkę. Ułóż kotlety w naczyniu żaroodpornym. Jeśli chcesz uzyskać bardziej złocistą panierkę, lekko spryskaj mięso oliwą.

Pieczony kurczak w migdałach z sosem truskawkowo-balsamicznym

Piekarnik rozgrzej do 180°C (góra-dół). Wstaw naczynie z kotletami i piecz przez 20 minut – do uzyskania złocistej, chrupiącej skórki. Nie trzymaj kurczaka zbyt długo w piekarniku, aby go nie przesuszyć.

Truskawki umyj (lub rozmroź), dodaj cukier, ocet balsamiczny i drobno posiekany rozmaryn. Całość zblenduj na gładką masę, przelej do rondelka i podgrzewaj na średnim ogniu przez kilka minut, aż sos zgęstnieje.

Gotowe kotlety możesz podawać z pieczonymi warzywami. Sos przelej do małej miseczki/kokilki.

Wypróbuj: Pierś z kurczaka w panierce z ciecierzycy według Mateusza Gesslera.

Wskazówki i ciekawostki

  • Migdały ze skórką nadają piersi z kurczaka wyraźniejszy smak i bardziej chrupiącą teksturę niż blanszowane.
  • Rozmaryn świetnie komponuje się z truskawkami i mięsem drobiowym. Możesz go też zastąpić tymiankiem.
  • Użyte białko zamiast całego jajka sprawia, że panierka jest delikatniejsza i lepiej trzyma się mięsa bez efektu „omletu”.
  • Sos możesz przygotować wcześniej i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku w lodówce do kilku dni. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do serów, sałatek czy klusek.

Sprawdź przepis: Sorbet truskawkowy według Mateusza Gesslera.

Najczęściej zadawane pytania

Czy mogę użyć mrożonych truskawek?

Tak, sprawdzą się równie dobrze jak świeże. Pamiętaj, aby wcześniej je rozmrozić i odsączyć z nadmiaru wody.

Czy zamiast migdałów mogę użyć innych orzechów do przygotowania kurczaka w panierce?

Tak, świetnie nadają się również orzechy włoskie, laskowe lub nerkowce. Każdy z tych rodzajów wniesie inną nutę smakową.

Czy można pominąć cukier w sosie truskawkowym?

Można, zwłaszcza jeśli truskawki są bardzo słodkie. Jako zamiennika cukru możesz użyć, np. ksylitolu.

Czy pierś z kurczaka w chrupiącej panierce nadaje się na lunch do pracy?

Tak, kotlety możesz upiec dzień wcześniej, a sos przechować osobno. Przed podaniem delikatnie podgrzej kurczaka lub zjedz danie na zimno z dodatkiem, np. warzyw, jako sałatkę.

Z czym najlepiej podawać pieczonego kurczaka w migdałach z sosem truskawkowo-balsamicznym?

Z sałatą z winegretem, pieczonymi ziemniakami, purée z kalafiora lub bagietką. Sos truskawkowy świetnie pasuje też do grillowanego bakłażana.

Porada

Pieczenie z dodatkiem pary to gwarancja pełni smaku! Para i ciepło mają wyjątkowy wpływ na pieczone potrawy. Wypróbuj piekarnik ParaPlus marki Bosch i poczuj różnicę! 



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera? 

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania. 

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych