Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zawsze wydawało Ci się, że przygotowanie faszerowanego kurczaka pieczonego w całości to trudna sztuka? Nic bardziej mylnego! Oto prosty przepis na nadzienie i wskazówki, jak sprawnie nafaszerować, a następnie upiec kurczaka.

Składniki

kurczak ekologiczny (w całości)
4 kromki chleba
1 cebula
1 marchew
½ cukinii
1 jabłko
4 ząbki czosnku
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g masła
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek do smaku

Opis wykonania

1

Kurczaka umyj, osusz dokładnie, a następnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem w środku i na zewnątrz. 

Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. 

2

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem farszu. 

Cebulę, marchew i cukinię posiekaj w drobną kostkę. Chleb pokrój w drobną kostkę. 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

W misce wymieszaj śmietanę, jajka, musztardę i przyprawy, a następnie dodaj do masy pokrojony chleb. Całość wymieszaj.

4

Następnie dodaj do miski pokrojone wcześniej warzywa, wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie cząstki pieczywa powinny wchłonąć płynną masę. Gotowy farsz nie powinien być płynny. 

Na koniec do farszu dodaj zimne masło pokrojone w małą kostkę i całość dokładnie wymieszaj. 

5

Tak przygotowanym nadzieniem nafaszeruj dokładnie wnętrze kurczaka, a następnie zepnij dokładnie wykałaczkami, tak by farsz był szczelnie zamknięty. 

Kurczaka przełóż do brytfanki delikatnie posmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku przez ok 90-100 minut w temperaturze 180° C.

Na początku pieczenia co około 10 minut skrapiaj kurczaka odrobiną wody, a na dalszym etapie podlewaj co jakiś czas wytopionym z mięsa sosem.

6

Jeżeli kurczak z wierzchu zacznie się za bardzo przypiekać i brązowić, możesz przykryć go luźno aluminiową folią i piec dalej. 

Jeżeli dysponujesz termometrem pozwalającym mierzyć wewnętrzną temperaturę mięs, możesz na koniec sprawdzić czy kurczak jest odpowiednio wypieczony. Temperatura wewnątrz powinna wynosć ok 75° C. 

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Standardowo i pysznie. Sama tradycja :D
Marta
Super, obiad dla całej rodziny.
MiszelPiszel
Zapisuję przepis, wykorzystam go wkrótce :)
Pafwvcio
Babcia zrobiła na święta, lepsze niż karp!
Ewusia1222
Bardzo dobry kurczak z tego przepisu-polecam z ziemniakami