Kurczak po polsku
![Kurczak po polsku](https://akademiasmaku.pl/storage/7809/conversions/kurczak-po-polsku-4991-single.webp)
4 porcje
180 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Kurczak po polsku
Kurczak po polsku
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/9912/conversions/c6RI268IdH0oXD-thumb.webp)
Kurczaka umyj, osusz dokładnie, a następnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem w środku i na zewnątrz.
Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/9913/conversions/wzQWtxiPLoPUz5-thumb.webp)
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem farszu.
Cebulę, marchew i cukinię posiekaj w drobną kostkę. Chleb pokrój w drobną kostkę.
Porada
Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/9914/conversions/Aw4HRTmZHOAOuK-thumb.webp)
W misce wymieszaj śmietanę, jajka, musztardę i przyprawy, a następnie dodaj do masy pokrojony chleb. Całość wymieszaj.
![4](https://akademiasmaku.pl/storage/9915/conversions/5rPhLkab3e142u-thumb.webp)
Następnie dodaj do miski pokrojone wcześniej warzywa, wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie cząstki pieczywa powinny wchłonąć płynną masę. Gotowy farsz nie powinien być płynny.
Na koniec do farszu dodaj zimne masło pokrojone w małą kostkę i całość dokładnie wymieszaj.
![5](https://akademiasmaku.pl/storage/9916/conversions/gDdWW0wOFKBvmc-thumb.webp)
Tak przygotowanym nadzieniem nafaszeruj dokładnie wnętrze kurczaka, a następnie zepnij dokładnie wykałaczkami, tak by farsz był szczelnie zamknięty.
Kurczaka przełóż do brytfanki delikatnie posmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku przez ok 90-100 minut w temperaturze 180° C.
Na początku pieczenia co około 10 minut skrapiaj kurczaka odrobiną wody, a na dalszym etapie podlewaj co jakiś czas wytopionym z mięsa sosem.
![6](https://akademiasmaku.pl/storage/9917/conversions/gk4HFdPOMW4PAh-thumb.webp)
Jeżeli kurczak z wierzchu zacznie się za bardzo przypiekać i brązowić, możesz przykryć go luźno aluminiową folią i piec dalej.
Jeżeli dysponujesz termometrem pozwalającym mierzyć wewnętrzną temperaturę mięs, możesz na koniec sprawdzić czy kurczak jest odpowiednio wypieczony. Temperatura wewnątrz powinna wynosć ok 75° C.
Komentarze