Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Zawsze wydawało Ci się, że przygotowanie faszerowanego kurczaka pieczonego w całości to trudna sztuka? Nic bardziej mylnego! Oto prosty przepis na nadzienie i wskazówki, jak sprawnie nafaszerować, a następnie upiec kurczaka.

Składniki

kurczak ekologiczny (w całości)
4 kromki chleba
1 cebula
1 marchew
½ cukinii
1 jabłko
4 ząbki czosnku
100 ml gęstej kwaśnej śmietany
2 jajka
100 g masła
2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka soku z cytryny
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, majeranek do smaku

Opis wykonania

1

Kurczaka umyj, osusz dokładnie, a następnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem w środku i na zewnątrz. 

Wstaw do lodówki na 1-2 godziny. 

2

W międzyczasie zajmij się przygotowaniem farszu. 

Cebulę, marchew i cukinię posiekaj w drobną kostkę. Chleb pokrój w drobną kostkę. 

Porada

Jak ustawić temperaturę, rodzaj grzania i czas pieczenia? Już nie musisz się nad tym zastanawiać. System PerfectChef w piekarnikach marki Bosch wyręczy Cię w główkowaniu.



Bosh Logo
Bosh
3

W misce wymieszaj śmietanę, jajka, musztardę i przyprawy, a następnie dodaj do masy pokrojony chleb. Całość wymieszaj.

4

Następnie dodaj do miski pokrojone wcześniej warzywa, wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie cząstki pieczywa powinny wchłonąć płynną masę. Gotowy farsz nie powinien być płynny. 

Na koniec do farszu dodaj zimne masło pokrojone w małą kostkę i całość dokładnie wymieszaj. 

5

Tak przygotowanym nadzieniem nafaszeruj dokładnie wnętrze kurczaka, a następnie zepnij dokładnie wykałaczkami, tak by farsz był szczelnie zamknięty. 

Kurczaka przełóż do brytfanki delikatnie posmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku przez ok 90-100 minut w temperaturze 180° C.

Na początku pieczenia co około 10 minut skrapiaj kurczaka odrobiną wody, a na dalszym etapie podlewaj co jakiś czas wytopionym z mięsa sosem.

6

Jeżeli kurczak z wierzchu zacznie się za bardzo przypiekać i brązowić, możesz przykryć go luźno aluminiową folią i piec dalej. 

Jeżeli dysponujesz termometrem pozwalającym mierzyć wewnętrzną temperaturę mięs, możesz na koniec sprawdzić czy kurczak jest odpowiednio wypieczony. Temperatura wewnątrz powinna wynosć ok 75° C. 

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Standardowo i pysznie. Sama tradycja :D
Marta
Super, obiad dla całej rodziny.
MiszelPiszel
Zapisuję przepis, wykorzystam go wkrótce :)
Pafwvcio
Babcia zrobiła na święta, lepsze niż karp!
Ewusia1222
Bardzo dobry kurczak z tego przepisu-polecam z ziemniakami