


Zawsze wydawało Ci się, że przygotowanie faszerowanego kurczaka pieczonego w całości to trudna sztuka? Nic bardziej mylnego! Oto prosty przepis na nadzienie i wskazówki, jak sprawnie nafaszerować, a następnie upiec kurczaka.
Kurczaka umyj, osusz dokładnie, a następnie natrzyj solą, pieprzem i majerankiem w środku i na zewnątrz.
Wstaw do lodówki na 1-2 godziny.
W międzyczasie zajmij się przygotowaniem farszu.
Cebulę, marchew i cukinię posiekaj w drobną kostkę. Chleb pokrój w drobną kostkę.
W misce wymieszaj śmietanę, jajka, musztardę i przyprawy, a następnie dodaj do masy pokrojony chleb. Całość wymieszaj.
Następnie dodaj do miski pokrojone wcześniej warzywa, wymieszaj całość i odstaw na kilka minut. W tym czasie cząstki pieczywa powinny wchłonąć płynną masę. Gotowy farsz nie powinien być płynny.
Na koniec do farszu dodaj zimne masło pokrojone w małą kostkę i całość dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowanym nadzieniem nafaszeruj dokładnie wnętrze kurczaka, a następnie zepnij dokładnie wykałaczkami, tak by farsz był szczelnie zamknięty.
Kurczaka przełóż do brytfanki delikatnie posmarowanej tłuszczem i piecz w piekarniku przez ok 90-100 minut w temperaturze 180° C.
Na początku pieczenia co około 10 minut skrapiaj kurczaka odrobiną wody, a na dalszym etapie podlewaj co jakiś czas wytopionym z mięsa sosem.
Jeżeli kurczak z wierzchu zacznie się za bardzo przypiekać i brązowić, możesz przykryć go luźno aluminiową folią i piec dalej.
Jeżeli dysponujesz termometrem pozwalającym mierzyć wewnętrzną temperaturę mięs, możesz na koniec sprawdzić czy kurczak jest odpowiednio wypieczony. Temperatura wewnątrz powinna wynosć ok 75° C.