Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Orzechy ziemne

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Są to niezwykle ciekawe orzechy, które tak naprawdę… nie są orzechami! Pod względem botanicznym należą do roślin strączkowych, ponieważ strąk z nasionami dojrzewa w ziemi.

Orzechy ziemne – właściwości

Nazwa orzechy wynika z wysokiej zawartości tłuszczu. Przekłada się to na ich kaloryczność, która wynosi aż 610 kcal w 100 g. Orzechy ziemne wyróżnia jednocześnie wysoka zawartość białka oraz węglowodanów. W przeciwieństwie do innych nasion roślin strączkowych mogą być spożywane na surowo.

Jak wykorzystać orzechy ziemne w kuchni?

Orzechy ziemne z powodzeniem można wykorzystać do przygotowania owsianek, koktajli, ciasteczek i ciast. Pasują również do dań wytrawnych, zwłaszcza tych inspirowanych kuchnią azjatycką. Dodają potrawom ciekawego aromatu, wyrazistości i chrupkości. Podgrzane smakują całkowicie inaczej niż surowe. Orzechy ziemne dobrze komponują się z pomidorami, cebulą, papryką, chili, cukinią, ryżem, kuminem oraz innymi nasionami roślin strączkowych. Zmielone orzechy ziemne mogą również zagęścić zbyt rzadkie danie.