Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym
3 porcje
35 min
Łatwe
Byliście kiedyś w Tajlandii? Ja niestety nie, ale marzy mi się taka podróż, ale wiadomo nigdy nie ma tego co się chce, ale można do tego dojść.
Składniki
1 szt. Opakowanie serka tofu
2 szt. sok z limonki
200 g opakowanie makaronu ryżowego
1 szt. opakowanie kiełków fasolki mung
2 garść orzeszki ziemne prażone
1 szt. ząbek czosnku
1 szt. cebula dymka
3 łyżka sos sojowy
1 łyżeczka cukier brązowy
1 szt. posiekany szczypiorek
1 garść sól, pieprz
2 łyżka curry
1 szt. filet z kurczaka
1 szklanka mleko
1 szklanka mąka
1 szt. jajko
1 łyżeczka proszek do pieczenia
Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym
Makaron ryżowy po tajsku z kurczakiem w cieście naleśnikowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie tej potrawy, najlepiej zacząć dzień wcześniej od zamarynowania kurczaka :) Do miseczki wlewamy sok z limonki, sos sojowy i dodajemy przyprawę curry. Wszystko razem mieszamy i wkładamy pokrojonego w kostkę kurczaka, i przyprawiamy go solą i pieprzem.
Następnego dnia przygotowujemy ciasto, wsypujemy mąkę do miski, wlewamy mleko, wbijamy jajko i dodajemy proszek do pieczenia, i sól. Wszystko razem mieszamy i odstawiamy.
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy pokrojone w kostkę tofu, aż do zrumienienia. Zdejmujemy z patelni i kładziemy na papierowym ręczniku. Do moździerza wsypujemy orzeszki ziemne, wlewamy sos sojowy, sok z limonki i ząbek czosnku. Wszystko ścieramy na pył i odstawiamy. Do garnka wkładamy makaron ryżowy i zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż zmięknie i odcedzamy. Następnie dodajemy mieszankę z moździerza i mieszamy razem z makaronem. Na patelni rozgrzewamy olej i po kolei smażymy każdy kawałek kurczaka obtoczonego w cieście z osobna na złoty kolor. Dodajemy do makaronu i wraz z kiełkami fasoli mung, chwilę podsmażamy. Wykładamy na talerz, posypujemy szczypiorkiem i skrapiamy limonką. Smacznego!
Komentarze