Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne danie, bardzo proste w przygotowaniu.

Składniki

60 dkg mięso wołowe
1 szt. cebula
1 szt. papryka
2 szt. ząbek czosnku
1 szt. chili
1 szt. kawałek imbiru
1 szt. ananas w puszce
2 łyżka sos sojowy
1 łyżka ocet winny
300-400 g ryż
1 garść orzeszki ziemne
4 łyżka olej

Opis wykonania

Pokrój mięso w cienki paseczki, dopraw sosem sojowym i pieprzem a następnie smaż małymi partiami w mocno rozgrzanym woku. Odstaw na chwilę na bok. Przygotuj pozostałe składniki: pokrój cebule, paprykę i ananasa w kostkę (nie wylewaj syropu z ananasa), chili i czosnek poszatkuj, a imbir obierz i zetrzyj na tarce. Zacznij gotować ryż według instrukcji na opakowaniu. Teraz rozgrzej mocno wok, wlej trochę olej i podsmaż cebulę wraz z papryką stale mieszając. Jak cebula się zarumieni dodaj czosnek, chili i imbir. Mieszaj minutę, dodaj mięso i wymieszaj. Dodaj ananasa wraz z syropem. Dodaj łyżkę octu i dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj wszystko razem jeszcze przez kilka minut. Podawaj z ryżem, posypane orzeszkami ziemnymi. Smacznego :)

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Monka
Pyszna w sosie słodko kwaśnym pierwszy raz wołowinę robiłam