Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Polędwica

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Polędwica wołowa czy wieprzowa – to bardzo wartościowy fragment tuszy. Jest to mięso o niskiej zawartości tłuszczu, zaś bardzo bogate w łatwo przyswajalne białko żelazo, witaminę B12. Poleca się je między innymi w obliczu anemii – czyli w niedoborze żelaza.

Dania z polędwicą – smaczne i wartościowe

W branży kulinarnej polędwicę wołową/wieprzową ceni się za wyjątkowy aromat, soczystość i wyrafinowany charakter mięsa. Zanim przystąpimy do jej przygotowywania w domu, warto zapoznać się z informacjami na temat tego rodzaju produktu. Jak smażyć polędwicę, jakie są stopnie wysmażenia polędwicy – tego wszystkiego uczymy także na łamach Akademii Smaku!

Jak smażyć polędwicę? Porady Akademii Smaku

Podstawowym sposobem podania polędwicy wołowej/wieprzowej jest stek – u nas proponujemy ze szparagami i ziemniakami. Jednak jeśli wolicie kuchnię włoską – to połączenie polędwicy z pieczarką powinno przypaść Wam do gustu. To nic innego, jak polędwiczki w sosie grzybowym podane na makaronie. Pozostając w temacie makaronu, proponujemy też podanie wołowiny po chińsku z warzywami albo jeszcze bardziej orientalne, słodko-kwaśne polędwiczki w sosie teriaki, także na makaronie. Jeżeli zaś chcesz spróbować dania jednogarnkowego, aromatycznego i takiego, w którym mięso nie gra pierwszych skrzypiec, a jest dodatkiem – może stroganoff wołowy Cię zachęci?