Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Carpaccio z marynowanej wołowiny z rukolą i parmezanem (z grzankami z francuskim pasztetem)

Składniki

600 g polędwica wołowa
1 łyżeczka kardamon
1 łyżeczka kolendra
1 łyżeczka pieprz kajeński
100 ml wódka
1 łyżka ocet balsamiczny
250 g rukola
200 g parmezan
6 szt. pieczywo tostowe (kromki)
400 g wątróbka gęsia
cebula cukrowa
2 szt. czosnek (ząbki)
2 łyżeczka tymianek świeży
100-150 g masło
2 szt. gruszka
100 ml brandy
200 g prawdziwki (świeże lub mrożone)
2 łyżka limonkowa oliwa z oliwek
2 łyżka natka pietruszki

Opis wykonania

Pierwszego dnia przygotować marynatę z kardamonu, kolendry, pieprzu kajeńskiego, wódki i octu balsamicznego. Polędwice oczyścić zamarynować, zawinąć w folię spożywczą, uformować walec i włożyć na noc do zamrażalnika. Tego samego dnia przygotować pasztet. Poddusić na maśle czosnek, cebulę cukrową i tymianek, po 10 min dodać starte gruszki. Po kolejnych 10 min wrzucić wątróbkę. Obsmażyć wątróbkę ze wszystkich stron przez 3 min, wymieszać wszystkie składniki, zalać brandy i zagotować. Gotować jeszcze przez 3 min, na koniec doprawić solą i pieprzem. Przełożyć wszystkie składniki do pojemnika blendera, dołożyć resztę masła i zblendować. Po przełożeniu do miseczek/kokilek włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia wyciągnąć polędwicę z zamrażarki, oczyścić z marynaty i pokroić na bardzo cienkie 2 mm plastry. Poczekać aż wołowina rozmrozi się. Grzyby pokroić w kostkę i wkłożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 7 minut. Następnie wymieszać je z natką pietruszki i limonkową oliwą, doprawić solą i pieprzem. Plastry polędwicy rozłożyć na talerzach, obsypać obficie rukolą i parmezanem. Skropić oliwą i octem balsamicznym, doprawić swieżo zmielonym pieprzem. Na talerz położyć też porcję grzybów i trzy podpieczone grzanki z pasztetem. Kokilki można parę godzin wcześniej zalać rozpuszczonym masłem, wymieszanym ze świeżym tymiankiem. Tak żeby po zastygnięciu w lodówce powstała skorupka pasztetu.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych