Por
Por to warzywo, które przywędrowało do Polski z Bliskiego Wschodu już w średniowieczu. Początkowo był pożywieniem ludzi ubogich, jednak z czasem odkryto i doceniono jego liczne, prozdrowotne właściwości. Co...
Czytaj więcej
Por to warzywo, które przywędrowało do Polski z Bliskiego Wschodu już w średniowieczu. Początkowo był pożywieniem ludzi ubogich, jednak z czasem odkryto i doceniono jego liczne, prozdrowotne właściwości. Co ciekawe, por uznawany jest za afrodyzjak, a jako krewniak czosnku i cebuli, ma działanie bardzo podobne do nich.
Co zrobić z pora?
Pora odczarować… pora! Zwykle por kojarzy się tylko z włoszczyzną albo w formie niewielkiej ilości dodatku do sałatek lub surówek. Przecież możemy, a wręcz musimy częściej korzystać z właściwości pora! Jest całkiem zasobny w żelazo, posiada działanie bakteriobójcze, detoksykacyjne, zawiera witaminę A, wapń, potas, fosfor i pozostałe mikroelementy (już w mniejszych ilościach). Ma około 61 kcal w 100 g, co plasuje go wśród produktów niskokalorycznych. Tym bardziej warto!
Por – przepisy i inspiracje
Coraz popularniejsze są zupy z pora, a konkretnie kremy. Wariacji na ten temat przybywa, a inspiracji możesz szukać właśnie u nas:
- Wersja na słodko-wytrawnie z gruszką,
- krem z porów z dodatkiem piwa,
- zupa z delikatnym akcentem pora, bazująca na cukinii i groszku.
W Akademii Smaku nie brakuje miejsca na sałatki z pora i w nich staramy się odczarować to warzywo tylko jako element włoszczyzny. Proponujemy:
- sałatkę z porem i cykorią,
- sałatkę ze szczawiem,
- warstwową sałatkę z kuskusem – bardzo efektowną wizualnie!
Dania na ciepło z porem to kolejny sposób na podanie tego warzywa. Totalnym zaskoczeniem jest smak zapiekanych porów, ale równie dobrze możesz potraktować pora jako dodatek do mięsa:
- orientalnego kurczaka
- lub duszonej ryby.
Na ciepło możesz podać też esencjonalną zupę miso z łososiem, w której por odgrywa ważną rolę. Wybierz swój ulubiony przepis na pora!