Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bulion wegański

Opis wykonania

Czy wegański bulion może być pełen smaku? Jak najbardziej, użyj warzyw w skórkach, dodaj aromatyczne przyprawy oraz sos sojowy, który zawiera w sobie naturalne umami. Wegański bulion warzywny z pewnością pozytywnie zaskoczy Cię smakiem!

baner reklamowy maszynki do mielenia
Bulion wegański - krok 1

Jeśli masz warzywa ze sprawdzonego źródła, wystarczy je dobrze wyszorować. W skórce warzyw jest dużo wartości odżywczych oraz wiele smaku.

Z cebuli zdejmij zewnętrze łupiny, przekrój na pół. Pora pokrój na 3 mniejsze części, zielone łodygi odłóż do umytych warzyw. Środkowe części pora oraz cebulę opalaj nad kuchenką gazową lub podpiecz w piekarniku lub na płycie grillowej do zarumienienia.

Bulion wegański - krok 2

Do wysokiego garnka przełóż warzywa surowe i opalone, dodaj przyprawy, całość zalej zimną wodą.

Gotuj przez 3-4 godziny pod przykryciem na małym ogniu płyty grzewczej.

Pod koniec gotowania sprawdź smak bulionu, jeśli będzie mało słony śmiało go dopraw.

Bulion wegański - krok 3

Po zakończeniu gotowania przecedź bulion przez gęste metalowe sito lub użyj gazy.

Nie wyrzucaj warzyw z bulionu, użyj ich do podania zupy lub zrób z nich sałatkę.

Bulion warzywny jest idealną bazą do zup wegańskich i wegetariańskich.