Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bulion wegański

Bulion wegański
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Czy wegański bulion może być pełen smaku? Jak najbardziej, użyj warzyw w skórkach, dodaj aromatyczne przyprawy oraz sos sojowy, który zawiera w sobie naturalne umami. Wegański bulion warzywny z pewnością pozytywnie zaskoczy Cię smakiem!

Składniki

3 l - zimnej wody
4 szt. - marchewek
2 szt. - pietruszki
1 szt. - cebuli
1 szt. - selera
1 szt. - pora
0,5 pęczka - natki pietruszki
1 łyżka - oleju
6 ziaren - ziela angielskiego
5 - liści laurowych
1 ząbek - czosnku
2-3 łyżki - sosu sojowego
- sól do smaku

Opis wykonania

1

Jeśli masz warzywa ze sprawdzonego źródła, wystarczy je dobrze wyszorować. W skórce warzyw jest dużo wartości odżywczych oraz wiele smaku.

Z cebuli zdejmij zewnętrze łupiny, przekrój na pół. Pora pokrój na 3 mniejsze części, zielone łodygi odłóż do umytych warzyw. Środkowe części pora oraz cebulę opalaj nad kuchenką gazową lub podpiecz w piekarniku lub na płycie grillowej do zarumienienia.

2

Do wysokiego garnka przełóż warzywa surowe i opalone, dodaj przyprawy, całość zalej zimną wodą.

Gotuj przez 3–4 godziny pod przykryciem na małej mocy płyty grzewczej.

Pod koniec gotowania sprawdź smak bulionu, jeśli będzie mało słony, śmiało go dopraw.

Porada

Masz duże i niestandardowe garnki, które nie mieszczą się na polach grzewczych płyty? To już nie problem! Dzięki funkcji FlexInduction możesz łączyć pola grzewcze i tworzyć strefy gotowania.



Bosh Logo
Bosh
3

Po zakończeniu gotowania przecedź bulion przez gęste metalowe sito lub użyj gazy.

Nie wyrzucaj warzyw z bulionu, użyj ich do podania zupy lub zrób z nich sałatkę.

Bulion warzywny jest idealną bazą do zup wegańskich i wegetariańskich.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Babeczka
Nie dawałam wcześniej sosu sojowego , z jest zdecydowanie lepszy , ja sobie taką bazę przecedzam wlewam do buteleczek i używam jako bazy do zup i sosów
Monka
Bulion warzywny często gości u mnie w kuchni i jest podstawą wielu posiłków czasem z całych warzyw a czasem jak nie mam czasu drobniutko je obieraczka kroję a potem przez sitko