


Czy wegański bulion może być pełen smaku? Jak najbardziej, użyj warzyw w skórkach, dodaj aromatyczne przyprawy oraz sos sojowy, który zawiera w sobie naturalne umami. Wegański bulion warzywny z pewnością pozytywnie zaskoczy Cię smakiem!
Jeśli masz warzywa ze sprawdzonego źródła, wystarczy je dobrze wyszorować. W skórce warzyw jest dużo wartości odżywczych oraz wiele smaku.
Z cebuli zdejmij zewnętrze łupiny, przekrój na pół. Pora pokrój na 3 mniejsze części, zielone łodygi odłóż do umytych warzyw. Środkowe części pora oraz cebulę opalaj nad kuchenką gazową lub podpiecz w piekarniku lub na płycie grillowej do zarumienienia.
Do wysokiego garnka przełóż warzywa surowe i opalone, dodaj przyprawy, całość zalej zimną wodą.
Gotuj przez 3–4 godziny pod przykryciem na małej mocy płyty grzewczej.
Pod koniec gotowania sprawdź smak bulionu, jeśli będzie mało słony, śmiało go dopraw.
Po zakończeniu gotowania przecedź bulion przez gęste metalowe sito lub użyj gazy.
Nie wyrzucaj warzyw z bulionu, użyj ich do podania zupy lub zrób z nich sałatkę.
Bulion warzywny jest idealną bazą do zup wegańskich i wegetariańskich.