Ryż a'la gyros
6 porcje
90 min
Średnie
Składniki
Ryż a'la gyros
Ryż a'la gyros
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Sos: Pomidory myjemy, zalewamy gorącą wodą i zdejmujemy skórę. Czosnek lub papryczkę chili siekamy i rozgniatamy solą. Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy, wrzucamy czosnek lub papryczkę i smażymy na średnim ogniu. Dodajemy pomidory i gotujemy pod przykrywką mieszając od czasu do czasu. Dodajemy posiekaną bazylie i odstawiamy do przestudzenia.
Gyros: Gotujemy ryż według przepisu. Piersi z kurczaka smażymy w 3 łyżkach oleju wcześniej przyprawionymi przyprawą. Kroimy w kostkę paprykę i ogórki. Scieramy ser. Przystępujemy do układania według kolejności: ryż, mięso, sos wcześniej przygotowany, odrobinkę sera, paprykę i ogórki i na końcu ostatnia część startego sera. Pieczemy 30 minut w 180°C. Przy podaniu można ozdobić bazylią, smacznego :)
Komentarze