Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

240 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Congee ryżowe to chińska wersja kleiku. To właśnie tym daniem wielu Chińczyków zaczyna swój dzień. Można dodać do niego takie dodatki, jakie tylko sobie wymarzycie, dlatego kleik congee jest idealny do gotowania w duchu zero waste.

Składniki

250 g - ryżu
2 szt. - cukinii młodej
3 łyżki - Kimchi
- szczypiorek drobny
- listki kolendry
- czarny sezam

Opis wykonania

Kilka razy przepłucz ryż i przełóż go do dużego garnka. 

250 g ryżu zalej 1250 ml wody, doprowadź do wrzenia.

Congee ryżowe gotuj na minimalnym ogniu płyty grzewczej, do całkowitego rozgotowania ryżu (ok 3 godzin).

Cukinię pokrój jak lubisz i lekko podsmaż na patelni. 

Porada

Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.

Bosh Logo
Bosh

Kleik przełóż do misek, dodaj cukinię, kimchi, posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, listkami kolendry i sezamem.

Jeśli masz w lodówce inne warzywa, lubisz dodać jajko na miękko lub sadzone, jak najbardziej jest to właściwe.

Congee to przepis na idealne śniadaniowe risotto.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych