Congee z warzywami
![Congee z warzywami](https://akademiasmaku.pl/storage/7910/conversions/congee-z-warzywami-5095-single.webp)
6 porcje
240 min
Łatwe
Składniki
Congee z warzywami
Congee z warzywami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10253/conversions/uPLv6uKSrQUXZu-thumb.webp)
Kilka razy przepłucz ryż i przełóż go do dużego garnka.
250 g ryżu zalej 1250 ml wody, doprowadź do wrzenia.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10254/conversions/I7x6AwGhSoryW8-thumb.webp)
Congee ryżowe gotuj na minimalnym ogniu płyty grzewczej, do całkowitego rozgotowania ryżu (ok 3 godzin).
Cukinię pokrój jak lubisz i lekko podsmaż na patelni.
Porada
Nie masz czasu czekać aż zagotuje się woda na makaron? Podkręć tempo przygotowania potraw za pomocą funkcji PowerBoost w płycie indukcyjnej marki Bosch. Pozwala ona zwiększyć moc wybranego pola grzewczego o 50%.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10255/conversions/fcPr3xaKTSyLgm-thumb.webp)
Kleik przełóż do misek, dodaj cukinię, kimchi, posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, listkami kolendry i sezamem.
Jeśli masz w lodówce inne warzywa, lubisz dodać jajko na miękko lub sadzone, jak najbardziej jest to właściwe.
Congee to przepis na idealne śniadaniowe risotto.
Komentarze