


Congee ryżowe to chińska wersja kleiku. To właśnie tym daniem wielu Chińczyków zaczyna swój dzień. Można dodać do niego takie dodatki, jakie tylko sobie wymarzycie, dlatego kleik congee jest idealny do gotowania w duchu zero waste.
Kilka razy przepłucz ryż i przełóż go do dużego garnka.
250 g ryżu zalej 1250 ml wody, doprowadź do wrzenia.
Congee ryżowe gotuj na minimalnym ogniu płyty grzewczej, do całkowitego rozgotowania ryżu (ok 3 godzin).
Cukinię pokrój jak lubisz i lekko podsmaż na patelni.
Kleik przełóż do misek, dodaj cukinię, kimchi, posyp drobno pokrojonym szczypiorkiem, listkami kolendry i sezamem.
Jeśli masz w lodówce inne warzywa, lubisz dodać jajko na miękko lub sadzone, jak najbardziej jest to właściwe.
Congee to przepis na idealne śniadaniowe risotto.