Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe połączenie ryżu arborio z buraczkami podane z wyśmienitą polędwicą z dorsza to pomysł na smaczny i zdrowy lunch.

Składniki

300 g buraczki
1 szt. cebula
2 szt. czosnek
1 łyżka oliwa extra vergine
3 szt. tymianek świeży
500 ml bulion jarzynowy
4 łyżka koncentrat z buraków
100 g ryż arborio
100 ml białe wino
3 łyżka masło
3 łyżka parmezan tary
200 g polędwica z dorsza
6-8 szczypta sól morska
2 szczypta czarny pieprz świeżo zmielony
4-6 szczypta pieprz cytrynowy
1 garść koperek świeży posiekany

Opis wykonania

Buraczki obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Obrać cebulę i jeden ząbek czosnku, pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, dodać posiekaną cebulę, czosnek i tymianek. Zeszklić na małym ogniu przez około 5 minut. W oddzielnym garnku zagotować bulion razem z tartymi buraczkami, koncentratem z buraczków, rozgniecionym ząbkiem czosnku, pieprzem do smaku i ewentualnie solą. Trzymać garnek z bulionem na malutkim ogniu. Na patelnię z cebulą wsypać ryż i wymieszać. Po minucie smażenia, wlać wino i gotować przez około 3 minuty. Na patelnię wlewać po 1 łyżce wazowej bulionu razem z buraczkami, wymieszać i gotować do czasu aż cały płyn się zredukuje. Dodawać kolejne łyżki bulionu i gotować jak poprzednio, aż do wyczerpania bulionu, przez około 25 - 30 minut. Ryż powinien być ugotowany al dente a buraczki powinny być miękkie (w razie konieczności dodać więcej bulionu). Odstawić patelnię z ognia, dodać masło i parmezan, wymieszać. Wyjąć gałązki tymianku i czosnek. Risotto podawać z rybą ugotowaną na parze. Filety ryby ułożyć na plasterku masła na folii aluminiowej. Oprószyć solą morską, pieprzem cytrynowym i posiekanym koperkiem. Piec w piekarniku 15 min. z termoobiegiem.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Ciekawa inspiracja, kiedyś wypróbuję :)
fiziowaaa
Pysznie wygląda i tak też smakuje