Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Sernik malinowy na zimno na spodzie daktylowo - owsianym

Sernik malinowy na zimno na spodzie daktylowo - owsianym
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekki...pachnący latem...i przede wszystkim pyszny deser, z którym chwila relaksu rośnie kilka levelów wyżej...:)

Składniki

1/2 szklanka płatki owsiane
20 szt. daktyle ( namoczone w wodzie przez pół godziny)
1 łyżeczka karob lub kakao
1 łyżka masło orzechowe
1/2 kg ser twarogowy sernikowy
50 g ksylitol
1 szklanka maliny( mrożone)
10 g żelatyna
20 g gorzka czekolada
1 garść pestki granatu

Opis wykonania

Co będzie potrzebne: foremka okrągła o średnicy 18 średnicy. Spód: 1. Daktyle moczymy w letniej wodzie przez 30 min. 2. Składniki na spód sernika ( płatki owsiane, namoczone daktyle, karob, masło orzechowe) miksujemy i przekładamy do foremki ugniatamy i na czas przygotowania masy serowej wkładamy do lodówki. Malinowa masa sernikowa: 1.. Ser twarogowy miksujemy z ksylitolem. 2. Do masy sernikowej z ksylitolem dodajemy lekko rozmrożone maliny i miksujemy. 3. na koniec dodajemy żelatynę rozpuszczoną w garnuszku z wodą ( uważać, żeby nie doprowadzić do zagotowania...żelatynę rozpuszczać ok 15 sekund, po rozpuszczeniu dodać 3 łyżki zimnej wody) i jeszcze raz miksujemy. 4. Masę malinowo - serową przekładamy do wcześniej przygotowanej foremki i zostawiamy w lodówce do stężenia na 3 godzin ( najlepiej na całą noc). 5. Na koniec dekorujemy: wiórki z gorzkiej czekolady, pestki granatu. :) Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wyśmienite ciasto. Słodkie a zarazem nieco kwaśne
Monka
Cudowny naprawdę przepyszne tak ze zanim zrobiłam zdjęcie zniknęło 🙂