Szynka
Szynka, czyli tylna część półtuszy wieprzowej, to jedna z najpopularniejszych potraw na polskich stołach. Ze względu na technikę przygotowywania doczekała się wielu regionalnych odmian. Sprawdź, jak wybrać dobrą szynkę oraz jakie są jej najpopularniejsze rodzaje.
Rodzaje szynki
Ze względu na proces produkcji można wyróżnić szynki:
-
surowe – długo dojrzewające i krótko dojrzewające
-
parzone (gotowane) – wędzone, prasowane, konserwowe
-
pieczone
Jaka powinna być prawdziwa szynka?
Współcześnie bardzo łatwo o pomyłkę – w mięsie można znaleźć mnóstwo substancji smakowo-zapachowych, którymi producenci oszukują konsumentów. Dobra szynka jest osmalona dymem wędzarniczym, a po jej przekrojeniu powinna posiadać zbite włókna mięśniowe i żyłki tłuszczu. Oprócz tego prawdziwą szynkę rozpoznasz po składzie na etykiecie, a konkretnie po zawartości białka zwierzęcego (musi mieć co najmniej 16 %) oraz mięsa (z 1 kg otrzymuje się ok. 80 dkg szynki). Warto pamiętać, że najmniej kaloryczna jest szynka drobiowa, a najtłustsza szynka wieprzowa.