


Wspaniała alternatywa dla ulubionych kanapek, idealny sposób na przemycenie warzyw do dziecięcej diety ukrytych pod chrupkim gryczanym gofrem.
Gofry: mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać połączone w osobnym naczyniu mokre składniki (mleko, jajko, roztopione masło klarowane), wymieszać dokładnie, ciasto odstawić na 20-30 min, przykrywając naczynie z ciastem suchą ściereczką (masę można również wykonać wcześniej i przechowywać do 3 dni w lodówce). Ciasto wlać na mocno rozgrzaną patelnie grillową bez dodatkowego tłuszczu, zmniejszyć ogień, smażyć z jednej strony ok. 2-3 min. do zarumienienia, po przewróceniu suszyć gofra ok. 10 min. na małym ogniu do momentu, w którym gofr będzie swobodnie odchodził od patelni i stanie się chrupki. Sos: Jogurt grecki wymieszać z musztardą i dodać szczyptę czosnku granulowanego. Gofra podzielić na cztery prostokąty. Dwie sztuki gofrów posmarować białym serkiem kremowym, położyć sałatę, wędlinę, marchewkę, plasterki pomidora, posypać obficie posiekanym szczypiorkiem i polać sosem na bazie jogurtu. Pozostałe dwa prostokątne kawałki chrupkiego gofra położyć na wierzch. Gofry zawinąć w pergamin i serwować..