Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Gryczany gofr z patelni grillowej z sezonowymi warzywami

Gryczany gofr z patelni grillowej z sezonowymi warzywami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniała alternatywa dla ulubionych kanapek, idealny sposób na przemycenie warzyw do dziecięcej diety ukrytych pod chrupkim gryczanym gofrem.

Składniki

90 g mąka gryczana niepalona
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
1 szczypta sól
25 g masło klarowane
1 szt. duże jajko
160 ml mleko
4 garść sałata lodowa
4 szt. plastry dobrej jakości wędliny
2 łyżka biały kremowy serek
6 szt. plasterki pomidora
8 szt. cienkie plasterki marchewki
2 łyżka jogurt naturalny grecki
0,5 łyżeczka musztarda rosyjska
2 łyżka szczypiorek
1 szczypta czosnek granulowany

Opis wykonania

Gofry: mąkę gryczaną, proszek do pieczenia i sól wymieszać, dodać połączone w osobnym naczyniu mokre składniki (mleko, jajko, roztopione masło klarowane), wymieszać dokładnie, ciasto odstawić na 20-30 min, przykrywając naczynie z ciastem suchą ściereczką (masę można również wykonać wcześniej i przechowywać do 3 dni w lodówce). Ciasto wlać na mocno rozgrzaną patelnie grillową bez dodatkowego tłuszczu, zmniejszyć ogień, smażyć z jednej strony ok. 2-3 min. do zarumienienia, po przewróceniu suszyć gofra ok. 10 min. na małym ogniu do momentu, w którym gofr będzie swobodnie odchodził od patelni i stanie się chrupki. Sos: Jogurt grecki wymieszać z musztardą i dodać szczyptę czosnku granulowanego. Gofra podzielić na cztery prostokąty. Dwie sztuki gofrów posmarować białym serkiem kremowym, położyć sałatę, wędlinę, marchewkę, plasterki pomidora, posypać obficie posiekanym szczypiorkiem i polać sosem na bazie jogurtu. Pozostałe dwa prostokątne kawałki chrupkiego gofra położyć na wierzch. Gofry zawinąć w pergamin i serwować..
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych