Tortilla
Tortilla, czyli cienki placek przypominający naleśnik, przygotowywany z mąki pszennej lub kukurydzianej to nieodłączny składnik kuchni meksykańskiej, w której stosowany jest w charakterze pieczywa lub bazy do innych potraw. Historia tortilli sięga czasów Azteków, a forma jej serwowania uzależniona jest od kraju i regionu. Co ciekawe, w Hiszpanii, tortillą nazywa się gruby omlet z ziemniakami. Przygotuj domową tortillę i ciesz się oryginalnym smakiem meksykańskich potraw.
Jak zrobić tortillę
Przepis na tortillę jest prosty, szybki i łatwy w przygotowaniu, a domowe placki zdrowsze niż te dostępne w sklepach. Możesz przygotować je z mąki pszennej, kukurydzianej lub połączyć oba rodzaje. Z naszym przepisem przygotujesz domową zdrową tortillę. Zainspirujemy Cię także do tego, jak ją wypełnić pyszną zawartością – nie tylko w meksykańskim stylu. Świeżość domowych placków przedłużysz przechowując je w lodówce zapakowane w folię spożywczą.
Tortilla na zimno
Tortille wypełnione warzywami i mięsem to urozmaicenie codziennej kuchni. Taki placek możesz zabrać jako lunch do pracy albo alternatywną wersję kanapki. Podpowiadamy, czym napełnić placki tortilli:
-
Warzywna tortilla
-
Tortilla z grillowanym kurczakiem
-
Wiosenna tortilla z łososiem i jajkiem
Przekąski z tortillą
Niespodziewani goście? Jeśli masz w zapasie tortillę, w mig ugościsz ich oryginalnymi przekąskami:
-
Chrupiące tortille z kolorowymi dipami
-
Tortille z kaszą pęczak i warzywami
Tortille na imprezę
Doskonała przekąska na imprezę, którą przygotujesz dzieląc nafaszerowany placek na mniejsze części. Żeby kawałki placka się nie rozpadały możesz je związać szczypiorkiem w efektowne pakieciki albo połączyć wykałaczką:
-
Pomidorowe tortille z nadzieniem
-
Imprezowe tortille
Tortilla po meksykańsku
W meksykańskiej kuchni tortilla jest tak popularna, jak ziemniaki w kuchni polskiej. Z dodatkiem mięsa, czerwonej fasoli i pikantnego sosu na bazie pomidorów stworzysz pyszne dania rodem z Ameryki Południowej.
-
Burrito z kurczakiem
-
Chili con carne
-
Tacos z kurczakiem i guacamole