Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Tortilla

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Tortilla, czyli cienki placek przypominający naleśnik, przygotowywany z mąki pszennej lub kukurydzianej to nieodłączny składnik kuchni meksykańskiej, w której stosowany jest w charakterze pieczywa lub bazy do innych potraw. Historia tortilli sięga czasów Azteków, a forma jej serwowania uzależniona jest od kraju i regionu. Co ciekawe, w Hiszpanii, tortillą nazywa się gruby omlet z ziemniakami. Przygotuj domową tortillę i ciesz się oryginalnym smakiem meksykańskich potraw.

 

Jak zrobić tortillę

 

Przepis na tortillę jest prosty, szybki i łatwy w przygotowaniu, a domowe placki zdrowsze niż te dostępne w sklepach. Możesz przygotować je z mąki pszennej, kukurydzianej lub połączyć oba rodzaje. Z naszym przepisem przygotujesz domową zdrową tortillę. Zainspirujemy Cię także do tego, jak ją wypełnić pyszną zawartością – nie tylko w meksykańskim stylu. Świeżość domowych placków przedłużysz przechowując je w lodówce zapakowane w folię spożywczą.   

 

Tortilla na zimno

 

Tortille wypełnione warzywami i mięsem to urozmaicenie codziennej kuchni. Taki placek możesz zabrać jako lunch do pracy albo alternatywną wersję kanapki. Podpowiadamy, czym napełnić placki tortilli:

 

  • Warzywna tortilla

  • Tortilla z grillowanym kurczakiem

  • Wiosenna tortilla z łososiem i jajkiem

 

Przekąski z tortillą

 

Niespodziewani goście? Jeśli masz w zapasie tortillę, w mig ugościsz ich oryginalnymi przekąskami:

 

  • Chrupiące tortille z kolorowymi dipami

  • Tortille z kaszą pęczak i warzywami

 

Tortille na imprezę

 

Doskonała przekąska na imprezę, którą przygotujesz dzieląc nafaszerowany placek na mniejsze części. Żeby kawałki placka się nie rozpadały możesz je związać szczypiorkiem w efektowne pakieciki albo połączyć wykałaczką:

 

  • Pomidorowe tortille z nadzieniem

  • Imprezowe tortille

 

Tortilla po meksykańsku

W meksykańskiej kuchni tortilla jest tak popularna, jak ziemniaki w kuchni polskiej. Z dodatkiem mięsa, czerwonej fasoli i pikantnego sosu na bazie pomidorów stworzysz pyszne dania rodem z Ameryki Południowej.  

 

  • Burrito z kurczakiem 

  • Chili con carne 

  • Tacos z kurczakiem i guacamole